Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ ζητά η τρόικα!

Λέει «όχι» στη ρύθμιση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με ένα ξερό «ΟΧΙ» απάντησε η τρόικα στη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βελτιώσει τη ρύθμιση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, δίνοντας τη δυνατότητα να πληρώνονται μέχρι 60 δόσεις και με μηνιαίο ποσό γύρω στα 100 ευρώ.

Και μέσα σε όλα αυτά, η τρόικα ζητά ακόμα και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταστ��ί δυνατή η αυτόματη χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, απαιτώντας σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί ο ισχύων Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει ποινικές διώξεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και κατασχέσεις μισθών-συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ!

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 48 δόσεις αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, με τη κάθε δόση να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν σήμερα δυο δυνατότητες για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

- Ρύθμιση με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 ��όσεων)

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45.

Όμως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010.

Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 26 δόσεις (οι μήνες που έχουν περάσει από τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις η εφορία για την συγκεκριμένη ρύθμιση) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 19.

- Διακανονισμός οφειλών με 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που ξεκινούν από 36 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Όπως παραδέχονται επικεφαλής εφοριών, αυτή τη στιγμή γίνεται μάλλον διασταλτική ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων, έτσι ώστε να εξαντλούνται τα περιθώρια του προβλεπόμενου αριθμού δόσεων, αλλά ακόμα κι έτσι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου τους επόμενους μήνες, όταν θα σωρευτούν οι υποχρεώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.
​​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top