Η κατάθεση που «καιεί» τον Παπακωνσταντίνου από στενό του συνεργάτη

«Οκτώ μήνες η λίστα βρισκόταν στο συρτάρι του»

Η κατάθεση που «καιεί» τον Παπακωνσταντίνου από στενό του συνεργάτη

Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, την έρευνα για την λίστα Λαγκάρντ, την ώρα που έπρεπε να μπουν γρήγορα χρήματα στα ταμεία και έκοβαν από μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός του συνεργάτης και νομικός σύμβουλος, Αναστάσιος Μπάνος, φέρεται να είπε στην κατάθεση του πως η λίστα Λαγκάρντ βρισκόταν για οκτώ ολόκληρους μήνες στο συρτάρι του γραφείου του πρώην υπουργού χωρίς να αξιοποιείται επί της ουσίας.

Όπως περιέγραψε γινόταν μια κίνηση το τετράμηνο για την αξιοποίηση της λίστας!

Σύμφωνα με την κατάθεση του, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού στην οποία συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.

«Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα. Παρά το γεγονός όμως ότι από το φορολογικό προφίλ των δέκα μόνο προσώπων που έλεγξε ο κ. Καπελέρης προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ροκάνιζε χρόνο με διαδικαστικά θέματα».

«Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η απάντηση μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου».

Παρά τις συμβουλές των… συμβούλων του ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έδωσε καμία εντολή τους επόμενους τέσσερις μήνες, ούτε ξανασυζήτησε το θέμα μαζί του. Ήταν λίγο πριν φύγει από το υπουργείο Οικονομικών που είπε ότι τελικά η λίστα θα δοθεί στο ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τον κ. Μπάνο.

Τέλος, όπως είπε σε εκείνη την σύσκεψη συζητήθηκε να υπάρξει διακρατική συμφωνία με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, και μάλιστα τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές. Ούτε αυτό προχώρησε ποτέ, γιατί όπως είπε δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top