Χωρίς «αλλά» ή μισόλογα: Άλλες 70.000 απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η Κομισιόν!

Σαφέστατος ο Όλι Ρεν: Έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και θα είναι στοχευμένες

Χωρίς περιστροφές, «αλλά» ή μισόλογα, ο Όλι Ρεν δίνει την αληθινή εικόνα γύρω από το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο. Ποια είναι αυτή; Θα γίνουν επιπλέον 70.000 απολύσεις στο Δημόσιο ως το 2015 (πέραν των 15.000 που είναι στα «σκαριά») και μάλιστα στοχευμένες και όχι οριζόντιες!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για εργασιακή εφεδρεία σε 15.000 πλεονάζοντες υπαλλήλους.

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι θα υπάρξει και νέα μείωση προσωπικού στο Δημόσιο καθώς η τρόικα έχει ζητήσει νέα μείωση προσωπικού κατά 70.000 άτομα έως το 2015. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι αυτή η μείωση προσωπικού «θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια» (σ.σ.: όπως πχ. η εργασιακή εφεδρεία σε όσους βρίσκονται στο 33ο έτος εργασίας).

Αναλυτικά το κείμενο της απάντησης του Όλι Ρεν στον Νίκο Χουντή:

«Στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας τον Μάρτιο 2012, προβλέπεται συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έω�� το τέλος του 2015 (σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2010).

Επιπλέον, προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν τότε γνωστή), ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν.

Ο προσδιορισμός της διαδικασίας για τη μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μείωση προσωπικού πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια.

Η μείωση αυτή θα βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολ��σεις.

Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στο Δημόσιο, σύμφωνα με την αναλογία 1 διορισμού ανά 5 αποχωρήσεις, βάσει της οποίας έχει ήδη επιτευχθεί συρρίκνωση της γενικής κυβέρνησης περίπου κατά 80.000 άτομα.

Εξ όσων γνωρίζουμε, πολύ λίγοι εργαζόμενοι (λιγότεροι από εκατό) έχουν τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν γνωστή) και μικρός αριθμός προσωπικού από καταργηθέντες/συγχωνευμένους δημόσιους φορείς έχει μεταφερθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων, βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πτυχές που αφορούν την κινητικότητα και την αξιοποίηση δεξιοτήτων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top