Παπακωσταντίνου: Δεν θα πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση

«Δεν γνώριζα για τους λογαριασμούς των συγγενών μου»

Πρώτη ανάρτηση: 07/01/2012 23:34

Πώς δεν γνώριζε ότι οι ξαδέλφες του ήταν στην λίστα Λαγκάρντ και ότι είχαν λογαριασμό στην Ελβετία υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή Netweek ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι... δεν είνα άλλωστε δουλειά του υπουργού να ψάχνει τα αρχεία!

«Είχα κάποιες πληροφορίες ότι υπάρχει η λίστα με τα ονόματα αυτά… Εγώ ζήτησα από την κυρία Λαγκάρντ να μας δώσει την λίστα σε κάποιο Eurogroup. Πρέπει να σας πω ότι η απάντηση δεν ήταν άμεση… Στο επόμενο Eurogroup η κυρία Λαγκάρντ μου είπε πώς βεβαίως μπορούσε να γίνει», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. «Το CD έφτασε στα χέρια μου τον Οκτώβριο του 2010… Αρχικά το παρέλαβε ο πρέσβης μας στο Παρίσι και μετά αυτό έφτασε σε μένα… Στο διαβιβαστικό δεν έλεγε τι είχε το CD!», συνέχισε ο κ. Πα��ακωνσταντίνου, ο οποίος με άλλα λόγια είπε πώς το CD δεν έφτασε στα χέρια του με τον νόμιμο τρόπο που απαιτείται και προβλέπεται (μέσω του υπουργείου Εξωτερικών), γιατί τα στοιχεία ήταν απόρρητα δεδομένα και είχαν ληφθεί με παράνομο τρόπο. Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, που δεν πρωτοκολλήθηκε η υπόθεση.

Ανέθεσα σε συνεργάτη μου να δει το CD και δεν… είδε τα ονόματα!

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει ευθύνη σε συνεργάτη. Η ευθύνη είναι σε μένα… Έδωσα εγώ το αρχείο σε ένα συνεργάτη και του ζήτησα να μου πει τι περιλαμβάνει. Μου είπε λοιπόν, ότι έχουμε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότεροι από τους μισούς λογαριασμούς, που βρέθηκαν δεν είχαν χρήματα, ενώ τα πρώτα 20 ονόματα είχαν το μισό από το συνολικό ποσό… Αυτό ήταν ένα έναυσμα για να γίνει έρευνα για τυχόν φοροδιαφυγή….». Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο συνεργάτης του δεν σκέφτηκε να δει τα ονόματα της λίστας, επειδή είχε άγχος να εκτελέσει σωστά τις εντολές του. «Είδε τα ποσά. Άρα μετά είδε δίπλα να δει σε ποια ονόματα ανήκουν τα μεγάλα ποσά...»! Όσο για τον ίδιο τον κ. Παπακωσταντίνου δεν διάβασε ποτέ την λιστά, γιατί όπως είπε «δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού»!

«Δεν αποφάσισα μόνος μου για το CD. Έκανα συσκέψεις»

Ο κ. Παπακωσταντίνου επέμεινε ότι αυτός ήταν ο λόγος που έδωσε τα πρώτα 20 ονόματα στο Γ.Γ. του ΣΔΟΕ, κ. Καπελέρη, και όχι όλα. Επιπλέον, άφησε αιχμές εναντίον του Γραμματέα του ΣΔΟΕ, του νομικού του συμβούλου και άλλων λέγον��ας: «Δεν το αποφάσισα μόνος μου να κινηθώ έτσι. Έκανα συσκέψεις για το πώς θα το χειριστώ».

«Δεν έδωσα όλα τα στοιχεία στον κ. Καπελέρη, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργεί το ΣΔΟΕ»

«Ο ίδιος ο κ. Καπελέρης μου είχε πει κατά τον έλεγχο σε νυχτερινά μαγαζιά για την φοροδιαφυγή, ότι δεν εμπιστεύεται όλους όσους εργάζονται στο ΣΔΟΕ. Ξέρουμε πώς δουλεύει… Για αυτό δεν του έδωσα όλα τα ονόματα, για να μην διαρρεύσουν, όπως και τελικά έγινε».

«Δεν γνώριζα ότι ήταν συγγενείς μου στην λίστα»!

Ο κ. Παπακωσταντίνου υποστήριξε, όπως σας είπαμε, ότι ο συνεργάτης του δεν… είδε τα ονόματα των συγγενών του στην λίστα, ενώ ο ίδιος αν τα ήξερε θα δρούσε διαφορετικά. «Αν το γνώριζα ή θα είχα βγάλει τα συγκεκριμένα ονόματα από την λίστα και θα την έδινα στην δημοσιότητα ή… θα τα έβγαζα και αυτά τα ονόματα και θα γινόμουν ήρωας»!!! Έμαθα ότι είναι οι ξαδέλφες μου στην λίστα, όταν άρχισαν να με παίρνουν κάποιοι δημοσιογράφοι και να με ρωτάνε. Τότε πήρα τις ξαδέλφες μου και τις ρώτησαν. «Έχω πολύ καλές φιλικές σχέσεις με τις ξαδέλφες μου, αλλά δεν ξέρω τι κάνουν στα οικονομικά τους...»!

«Δεν ήταν δουλειά του πρωθυπουργού να ξέρει τα ονόματα που ήταν στην λίστα»

«Ο πρωθυπουργός (Γ. Παπανδρέου) ήξερε ότι υπάρχει η λίστα. Του είπα περί τίνος πρόκειται και μου είπε προχώρα. Δεν ήξερε τα ονόματα που είχε μέσα... Δεν ήταν δουλειά του να ξέρει, όπως και δεν ήταν δική μου δουλειά»

«Δεν έκανα εγώ τη�� αλλοίωση της λίστας. Θα ζητήσω έλεγχο από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος»

«Δεν έκανα εγώ τη αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Έχω υποψίες για το ποιος ή ποιοι αλλοίωσαν τα στοιχεία, για αυτό θα ζητήσω να γίνει έλεγχος από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μπορούμε να μάθουμε μέχρι ένα βαθμό πότε πειράχτηκαν τα αρχεία», πρόσθεσε ακόμα, ενώ... έριξε όλες τις ευθύνες για την μη ενημερώση του κ. Βενιζέλου για την λίστα στον κ. Διώτη! Ήταν εκείνος που ανέλαβε την διερεύνηση της υπόθεσης, όταν έλαβε την θέση του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ.

«Θέλω να γίνει προανακριτική... Δεν θα πληρώσω εγώ τα λάθη της χώρας για τα τελευταία 30 χρόνια της μεταπολίτευσης»

«Μου κάνει πολύ εντύπωση που πέφτει όλο το βάρος πάνω μου. Όλοι θέλουμε η χώρα να κυβερνηθεί, αλλά όχι να πάω εγώ φυλακή για αυτό. Η κάθαρση θα έρθει μόνο από μένα; Εγώ θα πληρώσω τα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης;», αναρωτήθηκε ��αι τόνισε ότι θέλει να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος που θα πρέπει να ελεγχθεί και να παραπεμφθεί στα επόμενα στάδια. «Εδώ που φτάσαμε θέλω να γίνει η προανακριτική, όχι μόνο για να αθωωθώ εγώ, αλλά για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει»​​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top