Ανοίγει ο φάκελος «Προανακριτική»: Η διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα

Έως τις 15 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια στης Βουλής - Μυστική ψηφοφορία με δύο κάλπες

Το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις (της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ) για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ή/και άλλων πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής θα πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσής της και η πρόταση της συγκυβέρνησης είχε κατατεθεί στις 31η Δεκεμβρίου. Εφόσον κατατεθεί σήμερα και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ​, η συζήτηση θα είναι κοινή.

Στο τέλος της συζήτησης (την ίδια μέρα) θα στηθούν δύο κάλπες σε μυστική ψηφοφορία: η μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και η άλλη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο (βάσει της πρό��ασης ΣΥΡΙΖΑ).

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και την άσκηση δίωξης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή από 151 βουλευτές και άνω.

Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια πλειοψηφία, θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή που θα αποτελείται από 13 μέλη. Τα κόμματα θα επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους έως τις 18 Ιανουαρίου, ενώ οι εργασίες της θα ξεκινήσουν έως τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Εκτιμάται ότι η έρευνα θα διαρκέσει 30 με 40 ημέρες (εκτός αν ζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής επιπλέον χρόνος) και το πόρισμά της Προανακριτικής θα έρθει εκ νέου στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε και πάλι με απόλυτη πλειοψηφία να αποφασιστεί εάν θα ξε��ινήσει η διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου με κλήρωση των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top