«Μπρα ντε φερ» τρόικας-υπ. Οικονομικών για τις κατασχέσεις λογαριασμών

Όριο στα 1.500-2000 ευρώ ζητά το ΥΠΟΙΚ – Τι θέλει η τρόικα

Ένα από τα θέματα που οι απόψεις τρόικας και υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται αντιδιαμετρικά είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η τρόικα επιθυμεί να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων και μάλιστα για οφειλές πάνω από 500 ευρώ.

Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι φορολογικές αρχές μπορούν να κατασχέσουν τις τραπεζικές καταθέσ��ις όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Η διαδικασία λέγεται κατάσχεση εις χείρας τρίτων και απαιτεί μια γραφειοκρατική διαδικασία για να γίνει η οποία απαιτεί χρόνο.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε όριο οφειλής ούτε όριο υπολοίπου λογαριασμού πάνω από το οποίο γίνεται κατάσχεση λογαριασμού.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να θεσπιστεί ένα όριο τραπεζικού υπολοίπου το οποίο θα είναι ακατάσχετο τόσο από το δημόσιο όσο και από ιδιώτες. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για όριο 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό ή 2.000 ευρώ όσον αφορά τους κοινούς λογαριασμούς. Τα όρια αυτά όμως θεωρούνται από την τρόικα πολύ υψηλά και προτείνει το συγκεκριμένο όριο τραπεζικού υπολοίπου να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εφόσον το χρέος του φορολογούμενου ξεπερνά τα 300 ευρώ ενώ μισθοί και συντάξεις είναι ακατάσχετοι μέχρι του μηνιαίου ποσού των 1.000 ευρώ.

Πάνω από αυτό το ποσό μπορεί κάθε μήνα να κατασχεθεί το 25% του υπερβάλλοντος των 1.000 ��υρώ ποσού.

Για παράδειγμα, από ένα μισθωτό που λαμβάνει μηνιαίως 1.500 ευρώ μπορούν κάθε μήνα να κατασχεθούν 125 ευρώ (1.500-1.000=500, δηλαδή 500χ25%= 125 ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top