Χατζηδάκης: Άγγιξε το 89% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

«Ακόμη μεγαλύτερος ο στόχος του 2013»

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Χατζηδάκης τόνισε πως παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται υστέρηση ως προς τον μνημονιακό στόχο, εν τούτοις η χώρα μας δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ λόγω του σπρίντ του δευτέρου εξαμήνου που κατέταξε τη χώρα μας πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Ειδικότερα ο υπουργός σημείωσε ότι "στις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3.730 εκατ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Καταφέραμε και κλείσαμε το β’ εξάμηνο, δηλαδή την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, ξεπερνώντας το στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθα��αν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ ευρώ". Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.

Για τη φετινή χρονιά ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα και σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχει περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά 60% ενώ μέχρι το Φεβρουάριο θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων ενώ υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "από τον Απρίλιο θα μπουν οι μπουλντόζες και θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων".

Για το 2013 έχει τεθεί "ένας ακόμη μεγαλύτερος ετήσιος μνημονιακός στόχος απορρόφησης, που φθάνει τα 3.890 εκατ. ευρώ". Γι’ αυτό, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης:

- Θα ανακοινωθεί εντός των ημερών με ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης διαδικασιών

- Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτευχθεί περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων

- Συνεχίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα

- Υποστηρίζονται με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το “Εlenxis”, το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα “e-procurement” και “e-prescription”.

- Έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη και το σύστημα υλοποίησης της νέας δράσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα παρουσιαστεί στις 14 Ιανουαρίου 2013.

- Μετά την συμφωνία με τους παραχωρησιούχους των 4 αυτοκινητοδρόμων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με τ��ς τράπεζες που δανειοδοτούν τους οδικούς αυτούς άξονες. Στόχος είναι τον Απρίλιο να επανεκκινήσουν τα έργα, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top