Τελεσίγραφο τρόικας: Φορολογικό και αυξήσεις στη ΔΕΗ αν θέλετε κι άλλη δόση

Μέτρα και… τάληρο: Τα προαπαιτούμενα για τα επόμενα τμήματα της δόσης

Τελεσίγραφο τρόικας: Φορολογικό και αυξήσεις στη ΔΕΗ αν θέλετε κι άλλη δόση
Η τακτική κάθε δόση και μέτρα είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια. Όπως προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Μνημόνιο, τώρα θα εφαρμοστεί και η πρακτική μέτρα για κάθε τμήμα της δόσης.

Έτσι, προβλέπεται «οδικός χάρτης» για τα επόμενα τμήματα της δόσης, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για κάθε εκταμίευση.

Συνολικά, έως το Φεβρουάριο του 2016, που προβλέπονται δόσεις από το δάνειο, θα χρειαστούν ακόμη... 13 έλεγχοι της τρόικας.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν έχει ήδη προσδιορίσει τα βασικά προαπαιτούμενα για τις τρεις πρώτες δόσεις του 2013, των 14,8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν ώς τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα:

Για τη δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), προϋπόθεση είναι:

- Να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος.

- Ν�� προσαρμοστούν (βλ. αυξηθούν) οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση).

Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται η αναπροσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έτσι ώστε να θεσπιστεί οροφή δαπανών για κάθε κυβερνητικό υποτομέα.

Για τη δόση του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, η Κομισιόν θέτει ως προϋποθέσεις:

- Να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και οι υπάλληλοι και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου (βλ. απολύσεων) ώς το τέλος του 2014.

- Να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων βάσει των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χαμηλότερες τιμές.

Στην «επιστολή προθέσεων» που συνοδεύει την έκθεση και το Μνημόνιο, εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει νέα μέτρα, εφόσον αυτά καταστούν απαραίτητα, λόγω αλλαγών συνθηκών.

Ο επόμενος έλεγχος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013, αφού στις 28 του ίδιου μήνα θα εκδοθεί η επόμενη έκθεση και για το 2013 θα ακολουθήσουν άλλες τον Μάιο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο. Κάθε έγκριση θα συνοδεύεται από δόση 1,8 δισ. ευρώ, μέχρι να συμπληρωθούν τα 28 δισ. του Ταμείου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top