Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας αποφάσισαν Σαμαράς και Μπορίσοφ

Κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων

Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας αποφάσισαν Σαμαράς και Μπορίσοφ
Για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών συζήτησαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Α. Σαμαράς και Μπ. Μπορίσοφ, κατά την μεταξύ τους συνάντηση.

Όπως ανέφερε μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι πολυεπίπεδη, βασίζεται και παράλληλα εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Εκτείνεται σε όλο το φάσμα και πρόκειται για μία συνεργασία στρατηγική».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του συζήτησαν για το σύνολο των διμερών σχέσεων, ενώ δόθηκε έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Στηρίζουμετο αίτημα για ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν και επιβεβαιώσαμε την προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας» τόνισε επίσης ο κ. Σαμαράς ( ο οποίος ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί τη Σόφια) αναφέροντας σαν παράδειγμα την επιθυμία για πιο στενή συνεργασία στον οικονομικό, τουριστικό και διπλωματικό τομέα.

Σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι οι δύο χώρες συμπίπτουμε στο κείμενο που συμφωνήθηκε ομόφωνα στην ΕΕ, όπου τίθεται ως προϋπόθεση ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας και ότι θα παρακολουθείται η πρόοδος στην τήρηση της προϋπόθεσης αυτής. «Είμαι ικανοποιημένος για τις αρχές και τα κριτήρια που υπάρχουν στην Ευρώπη. Σε μία τέτοια εποχή κρίσεων και δυσκολιών για όλο τον κόσμο δεν οδηγούν πουθενά οι αντιπαραθέσεις και οι αλυτρωτισμοί. Πρέπει να αντιληφθεί κάθε χώρα ότι τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτελέσουν προϋποθέσεις για ένταξη».

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας ανακοίνωσε επίσης ότι η σύνδεση Μακάζας- Κομοτηνής θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο και θα δοθεί η δυνατότητα με μία σύγχρονη διασυνοριακή διάβαση, για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι «οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις ήταν πάντα υποδειγματικές ακόμη και όταν είμαστε σε αντίθετα γεωστρατηγικά μπλοκ. Τώρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας για την ευημερία των λαών μας». Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τους τομείς της ενέργειας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και του τουρισμού, ενώ για τα ύδατα του Έβρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ απάντησε: «είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τηρούνται η καλή γειτονία και ο αμοιβαίος σεβασμός από όλους, όπως τηρούνται από την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Η Βουλγαρία έχει στηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ των κρατών των Βαλκανίων».

Μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων υπογράφηκαν συμφωνίες για τη συνεργασία στον διπλωματικό τομέα, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, τον τουρισμό κλπ.

Βίντεο star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top