Γ. Μαυραγάνης: αρχές του 2013 η συμφωνία με την Ελβετία!

Για τη φορολόγηση τωνών καταθέσεων Ελλήνων

«Στις αρχές του 2013, αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία, για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων», ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων στην Ελβετία και η φοροδιαφυγή των κατόχων τους, κυριάρχησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων, με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερού�� φορολόγησης, υπογεγραμμένα με το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία, δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών. Ακόμα περισσότερο, επικρίθηκε συγκεκριμένη πρόβλεψη στο εν λόγω πρωτόκολλο, πως «τα συμβαλλόμενα κράτη, δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε «αλίευση αποδείξεων», ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».

«Η σύμβαση με την Ελβετία αφορά μονάχα πρόσωπα και όχι off-shore εταιρείες ή ενδοομιλικές συναλλαγές», τόνισε ο Δημήτρης Γάκης (Σ��ΡΙΖΑ), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιτέθηκε κατά της συμφωνίας καθαυτής: «Δεν είναι δυνατό να λέτε, πως τα μερίσματα των πολυεθνικών που θα επενδύουν απ΄ την Ελβετία στην Ελλάδα, δεν θα φορολογούνται πάνω από 5%. Τινάζετε στον αέρα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, και λέτε πως το φυσικό πρόσωπο από την Ελβετία δεν μπορείτε να το φορολογήσετε πάνω από 7%!».

«Ακούω με ειλικρινή χαρά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι το 15% του φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων είναι υψηλό!» δήλωσε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ). «Οι συμβάσεις βασίζονται σε μοντέλο του ΟΟΣΑ και διευκολύνουν τη φορολογική σχέση μεταξύ των δύο κρατών», συμπλήρωσε. «Στηρίζουμε τις δύο συμφωνίες, γιατί βοηθούν στη διαδικασία που έχουμε καθορίσει» δήλωσε και ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ΝΔ).

«Το μοντέλο αυτό σύμβασης, αποτελεί εργαλείο προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους υποδοχής», διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. «Στον σημερινό κόσμο, εφόσον δεν έχεις υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν διευκολύνεις τις επενδύσεις. Και στους σημερινούς οικονομικούς κανόνες, ένα κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιάζει τις συμβάσεις του, για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δημιουργεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον», συμπλήρωσε. Όσον αφορά δε, την επίμαχη διάταξη, ο κ. Μαυραγάνης εκτίμησε πως αξιώνει απλώς, «πριν ζητήσεις πληροφορίες, να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία. Γι΄ αυτό αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στ��ίλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Η συμφωνία με χαμηλή φορολόγηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Μ΄ αυτές τις τροποποιήσεις, η Ελβετία κερδίζει διαρκώς χρόνο- μαζί με τα κεφάλαια που φεύγουνε. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να επιστρέψει στην Ελλάδα το παράνομο χρήμα με φορολόγηση μικρότερη εκείνης της ελληνικής νομοθεσίας», παρατήρησε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η οποία δήλωσε πως το κόμμα της διατηρεί επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ υπερψηφίζει, έστω και με επιφυλάξεις, το πρωτόκολλο με το Βέλγιο.

«Η διαδικασία για τις καταθέσεις στην Ελβετία είναι δρομολογημένη. Η κυβέρνηση μένει να εντείνει τις προσπάθειές της να φορολογήσει εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί- και με τις σκέψεις αυτές υπερψηφίζουμε και τα δύο νομοσχέδια», ανέφερε ο Χρήστος Γκόγκας (ΠΑΣΟΚ).

«Υπερψηφίζουμε με επιφυλάξεις τη σύμβαση με το Βέλγιο, γιατί προωθεί κάποιες καταστάσεις, αλλά καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο με την Ελβετία, που είναι στα μέτρα των φοροφυγάδων και της Ελβετίας που θέλει να παραμείνει φορολογικός παράδεισος», δήλωσε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή είναι αποπροσανατολιστική- απόδειξη ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει πιαστεί ούτε ένας που να έβγαλε έξω παρανόμως τα χρήματά του», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). «Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι η νόμιμη- όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών, πο�� αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο», υποστήριξε ο βουλευτής.

«Καταψηφίζουμε και τις δύο συμβάσεις, γιατί αισθανόμαστε πως κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, φέρνοντας μια σύμβαση με το Βέλγιο χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον και αφήνοντας την Ελβετία ανέγγιχτη με ένα πρωτόκολλο φούσκα», δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top