Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την κρίση της Credit Suisse! 

Στο 3,5% ανήλθε πλέον το βασικό επιτόκιο στην ευρωζώνη 

Σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων, παρά τις τραπεζικές αναταράξεις και τις ανησυχίες για την Credit Suisse, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωριστικού προβλήματος. 

Μίνι «κραχ» λόγω πτώχευσης της SVB – Στο «κόκκινο» η ελβετική Credit Suisse

Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε παρέμβαση 50 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας στο 3,5% το βασικό επιτόκιο (από 3% προηγουμένως), στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων (από 2,5% προηγουμένως) και σε 3,75% το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης (από 3,25% προηγουμένως).

Credit Suisse: Σωσίβιο 50 δισ. ευρώ ρίχνει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η προηγούμενη αύξηση των επιτοικίων από την ΕΚΤ είχε ανακοινωθεί μόλις στις αρχές του προηγούμενο μήνα , ενώ είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις επτά μήνες, από το 0% τα επιτόικια έφτασαν στο 3,5 %! 

Πήραν «φωτιά» οι δόσεις στα δάνεια από τη νέα αύξηση επιτοκίων      

Τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δεν μπόρεσε να «φρανάρει» ούτε η φόβος για πτώχευση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, παρά τις εισηγήσεις για το αντίθετο, που προφανώς δεν εισακούσθηκαν από την ΕΚΤ.     

Δυσβάστακτες πλέον οι δόσεις αρκετών δανείων 

Η νέα αύξηση των επιτοικίων καθιστά μεγαλύτερο το πρόβλημα της αύξησης των δόσεων των τραπεζικών δανείων, ενώ ειδικά στα στεγαστικά δάνεια που είναι δάνεια δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς κάθε επιβάρυνση αυξάνει τη δόση. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ανησυχία για νέο κύμμα κόκκινων δανείων