Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν το 100% του ποσού

Στις 31 Αυγούστου 2022 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχουν δώσει διορία έως τις 31 Αυγούστου 2022 για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Εφόσον λήξει η προθεσμία και δεν υποβληθούν τα δικαιολογητικά τότε οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο.

Φοροδιαφυγή: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα κρυφά εισοδήματα - Ποιους αφορά

Αυτό διότι η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν τα ποσά της ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι πότε μπορείτε να πληρώσετε 1η & 2η δόση

•    Στις 31 Αυγούστου 2022 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συνολικά, η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.

•    Σε περίπτωση που τα προς επιστροφή ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

•    Μέχρι 31 Αυγούστου 2022 έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εκδόθηκε και αναρτήθηκε στον λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου 2022.

•    Δεν ισχύει η επιπλέον έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους φορολογούμενους που η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία, δηλαδή μετά τις 25 Ιουλίου.