ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος

Από τη φορολόγηση του 90% θα καλυφθεί μέρος των μέτρων στήριξης

Δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος είναι και φοιτητές, εφόσον όμως δηλώνουν το σπίτι που νοικιάζουν ως κύρια κατοικία

Περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) ότι είναι τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πόρισμα της Αρχής παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε με παραδείγματα πόσα χρήματα θα πάρετε

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος θα φορολογηθούν με 90% και από αυτά τα έσοδα θα καλυφθεί μέρος των μέτρων στήριξης για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Βέβαια, μένει να καθοριστεί το ακριβές τελικό ποσό, που θα φορολογηθεί.

Αναδρομικά ρεύμα: Πώς θα πάρουν την επιδότηση οι φοιτητές

Ο έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κάλυψε όλη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022, ενώ αναμένεται νέος έλεγχος για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. 

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούλιο και μετά θα ενεργοποιηθεί το πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, μηχανισμός ο οποίος και θα αποκλείσει τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέτρα στήριξης: Τι προβλέπεται για τις διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών

«Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει κεντρικά με τα συμπεράσματά της, καθως τής εχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της ΡΑΕ και τι ακριβώς έχει συμβεί με τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος» δήλωσε στον Σκάι 100,3 FM ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Επιστροφή από 18 έως 600 ευρώ για το ρεύμα - Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα

Ανέφερε ότι τρεις πηγές θα συμβάλλουν στην στήριξη των καταναλωτών: ο κρατικός προυπολογισμός, τα έσοδα απο το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τα έσοδα απο το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top