Βρέχει πρόστιμα: 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι χωρίς rapid test

Από 150 έως 300 ευρώ το πρόστιμο - Έως 10.000 ευρώ για εργοδότες

«Βροχή» αναμένεται να πέσουν τα πρόστιμα σε χιλιάδες εργαζόμενους το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» εντόπισε 21.000 ανεμβολίαστους εργαζόμενους, χωρίς να έχουν κάνει τον απαιτούμενο αριθμό rapid test.

Οι έλεγχοι έγιναν σε δηλώσεις, που υποβλήθηκαν από τις 18 Οκτωβρίου και μετά στην «Εργάνη». 

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν πλέον τα σούπερ μάρκετ

Οι εν λόγω εργαζόμενοι δήλωσαν στο σύστημα μόνο το πρώτο rapid test, από αυτά που υποχρεούνταν, χωρίς να καταχωρήσουν τα επαναληπτικά rapid test που θα έπρεπε να γίνουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι με τα νέα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα.

Πλεύρης: Τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με την απόφαση που καθιστά υποχρεωτικούς τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορονοϊό, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσέρχονται για εργασία με αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας τους. 

Έως 300 ευρώ το πρόστιμο για τους εργαζόμενους 

Πλέον, τον λόγο έχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για να επιβάλλει τα πρόστιμα.

Plan B: Πίεση στους ανεμβολίαστους με περισσότερα υποχρεωτικά τεστ

Τα πρόστιμα που προβλέπονται στους εργαζόμενους για κάθε rapid test που δεν έχουν κάνει είναι 300 ευρώ για τους πλήρως απασχολούμενους και 150 ευρώ για τους μερικώς απασχολούμενους. 

Οι εργοδότες, που θα εντοπιστούν ότι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test στον κορωνοϊό, πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. 

Επιπλέον, αν δεν υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων που έκαναν rapid test επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης το πρόστιμο φτάνει τις 10.000 ευρώ.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top