Εισφορά αλληλεγγύης: Τα σενάρια για την κατάργησή της

Θα επεκταθεί και σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους;

Οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου, συμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Η εισφορά αλληλεγγύης βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη σταδιακή μείωση των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς τις προσωρινές φοροελαφρύνσεις, που θα ισχύσουν για το 2022.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» για φέτος και, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραμείνει στον πάγο και για το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να εντάξει στους «τυχερούς», που γλιτώνουν από την εισφορά, και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, δηλαδή να ισχύσει για όλους η παύση.

Ωστόσο, με την οικονομία να είναι πιεσμένη το 2021, λόγω του lockdown, όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα, που θα έχει διαμορφωθεί το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα, φαίνεται πως θα έρθει το 2023, αφού η ρήτρα διαφυγής (η οποία αναστέλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα) επιτρέπει δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων.