Εστίαση: Προετοιμασία για άνοιγμα - Σχεδόν 3.000 € τα έξοδα επανεκκίνησης

Τα μέτρα που ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου

To χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς στο ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 8/3/21

Τον Απρίλιο, αν όλα πάνε καλά βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, σχεδιάζεται να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από ένα παρατεταμένο lockdown στον κλάδο τους, οι επαγγελματίες αρχίζουν να προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους, όμως ανησυχούν για τη μετάβαση αυτή. 

Όλο το ημερολόγιο για το άνοιγμα της αγοράς 

Εκτός από τις απώλειες τζίρου που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, «αγκάθι» είναι και το κόστος για τα πρώτα έξοδα της επανεκκίνησης. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2.000 με 3.000 ευρώ, για τις δαπάνες προμήθειας πρώτων υλών κτλ. Έτσι, ο κλάδος της εστίασης ζητά 7 συγκεκριμένα μέτρα για την επανεκκίνηση:

Ο κλάδος της εστίασης παραμένει κλειστός από τον περασμένο Νοέμβριο- φωτογραφία Eurokinissi
  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης). 
  • Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση
  • Κούρεμα των οφειλών που «γεννήθηκαν» μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων
  • Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση. 
  • Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  • Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%. 

Γεωργιάδης για εστίαση: Το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στον κλάδο έχουν καταγραφεί απώλειες τζίρου 2,3 δισ ευρώ ή 37,7%, ενώ έρευνες της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) δείχνουν ότι περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους που αντιστοιχούσε σε 51,7%. Την ίδια ώρα, το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις, που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας, προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας.

Το οικονομικό επιτελείο σημειώνει, πάντως, ότι μόνο με τις ενισχύσεις από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, οι επιχειρήσεις της εστίασης έχουν ενισχυθεί με περίπου 1,9 δισ ευρώ. Παράλληλα, έχουν γίνει αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων και έκπτωση στην καταβολή ενοικίων.