«Κούρεμα» δόσεων από τις τράπεζες λόγω πανδημίας  

Στόχος να αποφύγουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων 

Με προσωρινό «κούρεμα»  των δόσεων επιχειρούν οι τράπεζες να διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με δάνεια, τα οποία έχουν «παγώσει» τους μήνες της πανδημίας.

S&P:  2,1 τρισ. ευρώ θα κοστίσει παγκοσμίως στις τράπεζες η πανδημία! 

Δάνεια, που υπολογίζονται σε 30 δισ. ευρώ κι έχουν ανασταλεί λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, ετοιμάζονται να «ξεπαγώσουν» μετά το Μάρτιο. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που δεν θα έχουν προλάβει να ορθοποδήσουν μετά το σοκ του κορωνοϊού, να μην μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις τους. 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ «ΠΑΓΩΜΕΝΑ»ΔΑΝΕΙΑ 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 

Για να αποφύγουν ένα... τσουνάμι «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες ανακοινώνουν "κούρεμα" κατά 50% των δόσεων δανείων, για διάστημα 9 ως 12 μηνών. 

Το καλό σενάριο, προβλέπει ότι με αυτές τις διευκολύνσεις τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Στο κακό σενάριο, θα «κοκκινίσουν» 12 με 15 δισ. ευρώ. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στηρίξει περίπου 222.000 επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, με δάνεια που αγγίζουν τα 31 δισ. ευρώ. Το σχέδιο, που συζητιέται με τους Θεσμούς, προβλέπει κρατική επιδότηση ως 90%, για 9 με 12 μήνες.   

«ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ» ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 

Σε νέα έρευνα οι 6 στους 10 εργαζόμενους, δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημα τους λόγω πανδημίας. Η μείωση μισθού στο 40% αποδίδεται στην τηλεργασία, ενώ το 65% αναφέρει ότι η εξ αποστάσεως απασχόληση έφερε αύξηση των ωρών εργασίας.