ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ο λογαριασμός για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο

Για τον φόρο, που θα πληρώσουν φέτος, για την ακίνητη περιουσία, που διαθέτουν, θα ενημερωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου – μέσω Taxisnet – περισσόετροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ και φέτος απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.

Ακίνητα: Τι αλλάζει το φθινόπωρο για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019, ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα δουν και φέτος εκκαθαριστικά, που προβλέπουν μισό φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

Εξάλλου, φέτος όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέστησαν μείωση εισοδημάτων από την έκπτωση ενοικίου κατά 40%, θα έχουν έκπτωση φόρου της τάξης του 30% του εισοδήματος, που έχασαν.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που έχασε εισοδήματα 4.000 ευρώ από τη μείωση ενοικίου, δικαιούται έκπτωση φόρου 1.200 ευρώ. Εάν, ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 800 ευρώ, τότε μηδενίζεται η οφειλή και τα υπόλοιπα 400 ευρώ θα μειώσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να πληρώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.