Ρύθμιση - εξπρές για χρέη σε εφορία και ταμεία εν μέσω κορωνοϊού

Θα αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Ειδική ρύθµιση για τα χρέη, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους συσσώρευσαν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές εν µέσω πανδηµίας, σχεδιάζει το οικονοµικό επιτελείο, ώστε να αντιµετωπιστούν οι πληγές που αφήνει η κρίση στα εισοδήµατα αλλά και στα δηµόσια έσοδα.

Η.. «κορονορύθµιση», όπως τη χαρακτηρίζουν, θα αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ θα συνοδευτεί από αύξηση σε οκτώ των µηνιαίων δόσεων για την πληρωµή του φόρου εισοδήµατος και του ΕΝΦΙΑ.

Στην οδό Νίκης, όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονοµικών, επιδιώκουν η πρόταση, µε τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία έχουν ήδη τρέξει από τις αρµόδιες φορολογικές Αρχές και θα αποσταλούν προς έγκριση στους δανειστές εντός του καλοκαιριού, να περιλαµβάνει πολλές δόσεις και χαµηλό επιτόκιο, ώστε να διευκολυνθούν ουσιαστικά οι φορολογούµενοι.

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονοµικών επιθυµεί να τεθεί σε εφαρµογή µια πιο ευνοϊκή ρύθµιση - από την υφιστάµενη - των 24 δόσεων, που θα µείνει ανοιχτή για περιορισµένο χρονικό διάστηµα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους πραγµατικά θέλουν, αλλά δεν µπορούν να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος, να ρυθµίσουν τις οφειλές τους. 

Δύο σενάρια για τα χρέη

Επί τάπητος έχουν τεθεί αυτή τη στιγµή από το υπουργείο Οικονοµικών δύο σενάρια:

1.    Η πληρωµή όλων των συσσωρευµένων οφειλών της πανδηµίας σε περισσότερες από 24 δόσεις και όχι πάνω από 40, µε πολύ χαµηλό επιτόκιο και ελάχιστο ποσό δόσης. Βέβαια, θα υπάρξουν αυστηρές ποινές για την καθυστέρηση καταβολής µίας δόσης, ώστε να αποκλειστούν οι κακοπληρωτές. Η υφιστάµενη ρύθµιση έχει επιτόκιο από 5,32% για όσους αποφασίσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις και 6,82% για όσους επιλέξουν περισσότερες δόσεις. Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του ∆ηµοσίου σταµατήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους, προκειµένου να µπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθµιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβο λή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξηµένο κατά 1,5 µονάδα. Αυτή η πρόβλεψη, όπως λένε στελέχη του οικονοµικού επιτελείου, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και στην περίπτωση της «κορωνορύθµισης», εφόσον επιλεγεί αυτό το σενάριο. Πάντως, εκτιµάται ότι µια ανάλογη ρύθµιση µπορεί να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από τους δανειστές.

2.    Εξετάζεται η αναβίωση των 120 δόσεων, που τέθηκαν σε εφαρµογή τον Σεπτέµβριο του 2019 και αφορούσαν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως τα τέλη του 2018. Ωστόσο, ένας δεύτερος γύρος 120 δόσεων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρει σύµφωνους τους δανειστές, ενώ και στο οικονοµικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η τελική ρύθµιση πρέπει να είναι περιορισµένη χρονικά. Σύµφωνα µε αυτή τη ρύθµιση, εάν ο οφειλέτης επιλέξει πριν από την υπαγωγή της οφειλής του στη ρύθµιση να καταβάλει την οφειλή του σε µικρότερο αριθµό δόσεων από αυτό που προκύπτει, δικαιούται µείωση των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσµης καταβολής από 15% έως 90%. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής, διαγράφεται το σύνολο των τόκων και των προσαυξήσεων.