Στον «αέρα» το ασφαλιστικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η Ολομέλεια θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας τόσο για το σύνολο του νέου Nόμου για το ασφαλιστικό όσο και για επιμέρους διατάξεις του.

Νέο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές, 13η σύνταξη

Επισημαίνεται ότι ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι γνωμοδοτικός και δεν δεσμεύει την Kυβέρνηση για αλλαγές στον επίμαχο Nόμο. Ωστόσο, σε περίπτωση προσφυγών στο ΣτΕ, τότε ο Nόμος θα κριθεί δικαστικά και μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικός.

Η σύγκρουση ορισμένων διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου με τις συνταγματικές επιταγές καταγράφονται με σαφήνεια στη γνωμοδότηση του κ. Νικητάκη, που προηγείται του «δια ταύτα» της Ολομέλειας του Ε.Σ.

Αυξήσεις μέχρι 10% σε 500.000 συντάξεις!

Τα άρθρα του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζουν τα βασικά νομικά προβλήματα, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ε.Σ. και τον κ. Νικητάκη είναι τα  20-21,24-25 και 27. Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπώνουν παρατηρήσεις και σε άλλα άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η Ολομέλεια του Ε.Σ. ξεκαθαρίζει ότι: «Το επίμαχο νομοσχέδιο, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζεται, όπως και ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του».