Αυξήσεις έως 150 ευρώ για 700.000 συνταξιούχους!

Και αναδρομικά 10 μηνών στις επικουρικές συντάξεις

ATM

Aναδρομικά 10μήνου στις επικουρικές συντάξεις με ποσά έως και 2.100 ευρώ (570 ευρώ κατά μέσο όρο) και μηνιαίες αυξήσεις ως 150 ευρώ έρχονται για περίπου 700.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». 

Aναδρομικά συνταξιούχων: Σχέδιο για 36 έως 60 δόσεις

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Λόγω αντισυνταγματικότητας, όπως έκρινε το ΣτΕ, κάποιων νόμων του 2012 για μειώσεις συντάξεων, αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι που δικαιώθηκαν και θα λάβουν αναδρομικά για αυτές τις περικοπές. Ήδη το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Επιπλέον Παροχών) έχει πληρώσει και πληρώνει τα αναδρομικά σε πολλές υποθέσεις με μικρά ποσά.

Ως επικουρική σύνταξη ορίζεται η σύνταξη πλέον της κυρίας σύνταξης. Σκοπός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης είναι η παροχή επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Τον Ιούνιο του 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις επικουρικών συντάξεων που προέκυψαν από τους νόμους 4051 (σε ποσοστά 10, 15 και 20% για συντάξεις άνω των 200 ευρώ) και 4093 (5, 10, 15 και 20% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το 2012). Οι μειώσεις αυτές έγιναν σε 700.000 συνταξιούχους, που λάμβαναν επικουρικές πάνω από 250 ευρώ τον μήνα, πριν έρθουν οι μειώσεις των Μνημονίων.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

•    Τα περισσότερα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι με επικουρική από τα Ταμεία του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ υπουργεία, ΤΑΔΚΥ δήμοι και ΤΕΑΠΟΚΑ ασφαλιστικοί οργανισμοί). 
•    Ακολουθούν οι συνταξιούχοι επικουρικών ΔΕΚΟ και τραπεζών, μετά είναι οι συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ 
•    Η λίστα μεγαλώνει με τους δικαιούχους επικουρικής από το ΝΑΤ ΚΕΑΝ και άλλα μικρότερα Ταμεία κλάδων του ιδιωτικού τομέα (εμποροϋπαλλήλων, αρτοποιών, πρατηριούχων κ.ά.). 

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Για ένα 10μηνο τα αναδρομικά που τους οφείλονται είναι 400 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο τα αναδρομικά βγαίνουν στα 570 ευρώ ανά συνταξιούχο, αλλά, αν υπολογιστούν ανά Ταμείο και ανά σύνταξη, τα ποσά των επιστροφών φθάνουν τα 2.100 ευρώ. 

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν μεγάλες αυξήσεις στις επικουρικές

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ

Τον Ιούνιο του 2016, με βάση τα όσα ζητούσαν οι θεσμοί, ήρθε ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387).

Στις 4 Οκτωβρίου του 2019 το ΣτΕ έκρινε νόμιμο τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Πολλοί πίστεψαν τότε πως δεν ετίθετο άρα πια ζήτημα αναδρομικών. Σύμφωνα όμως με αποφάσεις Πρωτοδικείων, ο επανυπολογισμός αυτός σε πολλές περιπτώσεις είχε γίνει πάνω στις ήδη μειωμένες συντάξεις σύμφωνα με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ

Οι αυξήσεις έρχονται κατά κύριο λόγο για τους 460.000 (από 700.000) συνταξιούχους, που τον Ιούνιο του 2016 είδαν τις πιο μεγάλες περικοπές από όλα τα χρόνια των Μνημονίων. Οι επικουρικές τους συντάξεις είχαν περικοπεί τότε έως 55%, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη, αφού το μοναδικό κριτήριο που λάμβανε υπόψη ο νόμος Κατρούγκαλου για να γίνουν οι μειώσεις ήταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που εντάσσονται σε αυτή την ομάδα, θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους από 4 Οκτωβρίου και μετά, οπότε και βγήκε η τελευταία απόφαση του ΣτΕ για συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top