Στα 780 ευρώ οδηγεί τη μέση σύνταξη το σχέδιο του ΔΝΤ

Το Ταμείο εκφράζει επιφυλάξεις για τις προοπτικές ανάπτυξης

Στα μόλις 780 ευρώ τον μήνα μεικτά θα περιόριζε το μέσο εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, η εφαρμογή των μέτρων, που ζητά μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα μας.

Πρόκειται για τα δύο θέματα στα οποία υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές μνημονιακές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό και αφορούν την περικοπή των παλιών συντάξεων (μείωση της προσωπικής διαφοράς) και την παροχή, που ονομάστηκε 13η σύνταξη.

Όπως αναφέρουν ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτωρ Βασίλης Μπλέτσης, σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την κατάργηση της 13ης σύνταξης, το μέσο μηνιαίο συνταξιοδοτικό εισόδημα θα μειωθεί, πλέον των μέχρι σήμερα περικοπών (-45%), κατά περίπου 15%, σε σύγκριση με το σημερινό μέσο μηνιαίο επίπεδο.

Χωρίς τη 13η σύνταξη η συνταξιοδοτική δαπάνη προς το ΑΕΠ το 2070 εκτιμάται – από τους δανειστές – στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τη 13η σύνταξη ως μόνιμη συνταξιοδοτική παροχή, η τιμή του δείκτη θα διαμορφωθεί στο 11,5% του ΑΕΠ.

Στην πρώτη περίπτωση, το μέσο μηνιαίο επίπεδο της σύνταξης, κύρια και επικουρική, θα διαμορφωνόταν το 2070 στα 935 ευρώ μεικτά, ενώ στη δεύτερη θα διαμορφωθεί στα 1.012 ευρώ.