Επικουρικές συντάξεις: Aνοίγει ο δρόμος για ιδιωτική ασφάλιση

Τι προβλέπεται με το νέο μοντέλο και ποιους αφορά

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις. Το νέο μοντέλο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση. 

Οι ασφαλισμένοι όχι μόνο θα μπορούν πλέον να επιλέξουν μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης αλλά θα διαλέγουν ακόμη και σε ποια ηλικία θα πάρουν την επικουρική ή αν θα λαμβάνουν τα χρήματα μηνιαία ή όλα μαζί εν είδη εφάπαξ! 

Οι σημερινοί ασφαλισμένοι παραμένουν στο ισχύον σύστημα. Όμως, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 01.01.21 αλλάζουν όλα στις επικουρικές, καθώς θα εντάσσονται απευθείας στο νέο σύστημα. 

Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ

Η κύρια σύνταξη παραμένει ως έχει. Δε θα υπάρξει καμία διαφορά, αφού πάντα θα δίνονται οι συντάξεις από τον κρατικό κορβανά. Για τις επικουρικές , ο ασφαλισμένος θα έχει έναν ατομικό κουμπαρά. Είτε στο κρατικό Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ είτε,  αν το επιλέξει, σε πιστοποιημένη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία ή σε επαγγελματικό ταμείο. 

«Διατηρώντας την κύρια σύνταξη δημόσια και  υποχρεωτική με βασικό πάροχο τον ΕΦΚΑ, διαφοροποιούμε το κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης εισαγοντας στοιχεία κεφαλοποιητικά» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης. 

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι ήδη έρος του συστήματος σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως: Βρετανία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. 

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ - ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αντιδρά. Η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε στον Αθήνα 9,84: «Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει ότι θα φύγουν άμεσα πάρα πολύ σημαντικοί πόροι από τα δημόσια ταμεία. Άρα, αμέσως θα έχουμε πρόβλημα στην πληρωμή επικουρικών συντάξεων και στην πληρωμή των παροχών των ασφαλισμένων που πληρώσανε εισφορές για επικουρική. Είναι πολύ επικίνδυνο».