Γολγοθάς 6 δισ. έως τις αρχές του 2020: Τι θα πληρώνουμε κάθε μήνα

Ο «εφιάλτης» των φόρων επιστρέφει

Φορολογικό Γολγοθά καλούνται να ανέβουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έως και τον Ιανουάριο του 2020, βάζοντας κάθε μήνα βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και δυο ημέρες μετά, την Τετάρτη 31η Ιουλίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Αύξηση του μισθού κατά 9% από τη μείωση των εισφορών

Την ίδια ώρα, θα τρέχει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του ΦΠΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στο τέλος του έτους έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας.

Τι θα πληρώνουμε κάθε μήνα

Από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ για:

1.    Φόρο εισοδήματος

Υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι 1 στους 3 πληρώνει φόρο, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.000 ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της εφορίας, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

2.    ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ

Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι απαλλαγή από τον φόρο

Και φέτος, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

3.    Τέλη κυκλοφορίας του 2020 συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δε θα υπάρξει καμία αλλαγή σε ό,τι ίσχυε πέρυσι.

4.    ΦΠΑ από επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Έως την τελευταία μέρα του Ιουλίου περίπου 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα αποτυπώσουν τις αλλαγές στα έσοδα του προϋπολογισμού, από τις μειώσεις των συντελεστών σε εστίαση και τρόφιμα.

Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά για άλλους έξι μήνες

Ακολουθούν οι καταβολές του ΦΠΑ τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο για τον ΦΠΑ των δύο επόμενων τριμήνων του 2019.