Το σχέδιο Σταϊκούρα για μείωση φόρων, 120 δόσεις και μεταρρυθμίσεις

Οι τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο συνέδριο του Economist

Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βοηθήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», μιλώντας για μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, του ελάχιστου ποσού της μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και του επιτοκίου.

120 δόσεις: Μειώνεται το επιτόκιο – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις - Πώς θα υπολογίζονται

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε τέσσερις προτεραιότητες, οι οποίες είναι:

-    η φορολογική μεταρρύθμιση

-    η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο - επενδυτικό και φιλο - εξαγωγικό πρόσημο

ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται 10% ο φόρος ακινήτων από τον Αύγουστο

-    η τόνωση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία

-    η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας και την προώθηση προγραμμάτων για την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων για τους μακροχρόνια άνεργους.

Τι θα περιλαμβάνει η εκτεταμένη φορολογική μεταρρύθμιση

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως προτεραιότητα είναι «μία εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης».

Η φορολογική μεταρρύθμιση:

Πρώτες πληρωμές για νέα κυβέρνηση: Πότε θα δοθούν ΚΕΑ, επιδόματα, συντάξεις

•    Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

•    Θα προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

•    Θα ενσωματώνει τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

•    Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

•    Θα ενισχύει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

•    Θα αίρει στρεβλώσεις, που προκλήθηκαν από κακή νομοθέτηση.

•    Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

Ρέγκλινγκ: Ανάπτυξη με τήρηση των δημοσιονομικών στόχων

«Η μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου.

Ο Ρέγκλινγκ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων, τονίζοντας πως ο Χρήστος Σταϊκούρας τον διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με ταυτόχρονη τήρηση των στόχων για το 2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top