Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: 0,55% του ΑΕΠ στοιχίζουν τα μέτρα ελάφρυνσης

Κουτεντάκης: Εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού χώρου το 2019

Στο 0,55% του ΑΕΠ ανέρχεται η επιβάρυνση του ΑΕΠ από τα μέτρα ελάφρυνσης  της κυβέρνησης , όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το πρώτο τρίμηνο του 2019. 

Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού χώρου για το 2019, ενώ  χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και διατηρήσιμη τη  δημοσιονομική σταθερότητα .  Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού επικαλέσθηκε τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2019 θα ξεπερνά  το 2%.

«Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική οικονομία διατήρησε τη θετική δυναμική της. Η μεγέθυνση το 2018 ήταν στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με μεγάλη συνεισφορά των εξαγωγών αλλά αρνητική μεταβολή των συνολικών επενδύσεων. Η ανεργία μειώνεται, η απασχόληση και οι αμοιβές αυξάνονται, ο πληθωρισμός παρουσιάζει αυξητική τάση αλλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί» αναφέρεται στην έκθεση. 

Σχετικά με τα  δημοσιονομικά στοιχεία αναφέρεται ακόμα ότι  η χώρα μας «κατέγραψε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (4,4% του ΑΕΠ) και το πέμπτο υψηλότερο συνολικό πλεόνασμα (1,1% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων δημοσίου χρέους) επιβεβαιώνοντας την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει υψηλά και διατηρήσιμα πλεονάσματα. Το γεγονός αυτό προσδίδει πρόσθετη αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική και στη δημοσιονομική διαχείριση και εκφράζεται με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των τίτλων του ελληνικού δημοσίου και την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS». 

Σημειώνεται  ακόμη  ότι τα επεκτατικά μέτρα αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία, κατά το μέρος που δεν καταλήξει σε εισαγωγές, θα ενισχύσει τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης. 

Αναλυτικά η επίπτωση των μέτρων όπως καταγράφεται στην έκθεση, σε εκατ. ευρώ:     

Συντάξεις χηρείας     -80
120 δόσεις - ΕΦΚΑ    59
120 δόσεις - ΑΑΔΕ*    233
13η Σύνταξη- ΕΦΚΑ    -830 
ΦΠΑ Εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια    -441

Συνολική δημοσιονομική επίπτωση    -1.059

% ΑΕΠ    -0,554%

ΑΕΠ    191.027

* Δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση ΓΛΚ    

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση: 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ