Η μεγάλη απάτη με τα βιολογικά προϊόντα: Κανένας κρατικός έλεγχος!

Χρυσοπληρώνουμε τρόφιμα που είναι επικίνδυνα για την υγεία

Οπωροκηπευτικά σε σούπερ μάρκετ

Ένα θολό θεσμικό πλαίσιο καλύπτει την –πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη- αγορά των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά που χρυσοπληρώνουμε για βιολογικά να είναι ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία μας!

Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων για το 2018 (η ετήσια έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου) δείχνει την παρουσία χημικών ενώσεων σε αρκετές περιπτώσεις βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες σε προϊόντα από δύο εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου σε Κορινθία και Μεσσηνία και σε προϊόντα από τρεις εταιρείες με κηπευτικά προϊόντα, η μία στην Πελοπόννησο και οι δύο στην Κρήτη.

Μάλιστα, δεν πρόκειται απαραίτητα για επιτήδειους, αφού -όπως αποδείχθηκε- είχαν προμηθευτεί εν αγνοία τους οργανικό λίπασμα από το εξωτερικό, που όμως περιείχε χημικές ενώσεις, οι οποίες απαγορεύεται να βρίσκονται στα βιολογικά προϊόντα.

«Πρέπει να επισημανθεί ότι ένα ποσοστό γύρω στο 8% των δειγμάτων που αποστέλλονται στο εργαστήριό μας από ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο -π.χ. σούπερ μάρκετ, καταστήματα βιολογικών κ.λπ.- έχει προβλήματα. Στα μισά από αυτά υπάρχουν συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που οφείλονται σε επιμολύνσεις από διπλανές παραγωγές, ενώ σε ένα ποσοστό 3%-4% έχει γίνει εσκεμμένη χρήση φυτοφαρμάκων», δηλώνει ο διδάκτωρ Χημείας Πέτρος Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος του εργαστήριου πιστοποίησης AGEN.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα οι συμβατικές καλλιέργειες εμφανίζουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ποσοστό 80%. «Στα βιολογικά προϊόντα, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 10%, οπότε η επιλογή τους έχει σίγουρα όφελος για τον καταναλωτή», εξηγεί ο κ. Πασχάλης.

«Δε γίνεται κανένας κρατικός έλεγχος»

Ακόμη πιο μελανή είναι η εικόνα που περιγράφει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Νίκος Κατσαρός.

«Στη χώρα μας δε γίνονται έλεγχοι από κρατικούς φορείς, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι, και γι’ αυτό υφίσταται μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας», τονίζει ο κ. Κατσαρός, υποστηρίζοντας ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στο βιολογικό και στο συμβατικό προϊόν είναι η… τιμή!

«Ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα των βιολογικών προϊόντων είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Μάλιστα, υπάρχουν υπόνοιες ότι οι ίδιες οι εταιρείες στέλνουν διαφορετικά προϊόντα στην Ευρώπη, που οι έλεγχοι είναι αυστηροί, ενώ διακινούν υποδεέστερα στην ελληνική αγορά. Προσοχή χρειάζονται και οι βιολογικές αγορές, στις οποίες τα προϊόντα που κυκλοφορούν πολλές φορές είναι αναξιόπιστα», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top