Αυθαίρετα: Τελευταία ευκαιρία για νομιμοποίηση – Ξεκινούν κατεδαφίσεις!

Κτηματολόγιο: Επανέρχονται «κτηματόσημα» και τέλη του παρελθόντος

Τελευταία ευκαιρία για να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους έχουν οι κάτοχοι ακινήτων χωρίς άδεια μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, που είναι η ημερομηνία λήξης της ισχύος του νόμου 4495/17 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δε σκοπεύει να δώσει άλλη παράταση και από 9 Νοεμβρίου 2019 θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα.

Κτηματολόγιο: Ποια τέλη και χρεώσεις καταργούνται–Τι αλλάζει στη διαδικασία

Μάλιστα, καλεί τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που επιθυμούν να προβούν οικειοθελώς στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους, να το κάνουν μέχρι τις 8/11/2019.

Τσουχτερά πρόστιμα σε όσα αυθαίρετα εντοπιστούν μετά τη λήξη της διορίας

Κάθε αυθαίρετο κτίσμα, που θα εντοπίζεται μετά τη λήξη της διορίας, θα έρχεται αντιμέτωπο με την κατεδάφιση και ο ιδιοκτήτης του με τσουχτερά πρόστιμα.

Ειδικότερα, θα επιβάλλεται:

•    πρόστιμο ανέγερσης, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το μέγεθος του αυθαίρετου κτίσματος και την αξία της περιοχής

•    πρόστιμο διατήρησης, το οποίο ισούται με το ήμισυ του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται για κάθε έτος που μεσολαβεί από την έκθεση αυτοψίας του αυθαιρέτου και μέχρι την κατεδάφισή του.

Έκπτωση σε όσους τα τακτοποιήσουν έως τις 8 Απριλίου

Όσοι προβούν σε τακτοποίηση του αυθαιρέτου μέχρι τις 8 Απριλίου, θα κερδίσουν έκπτωση 10%.

Αντίθετα, όσοι τα τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες θα πληρώσουν προσαυξημένα πρόστιμα κατά 10% και 20%, αναλόγως με το πότε δηλώσουν το αυθαίρετο (από 9 Απριλίου έως 8 Οκτωβρίου 2019 η επιβάρυνση είναι 10% και από 9 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου 2019 η επιβάρυνση είναι 20%).

Τέλος στα «παραθυράκια» που καθυστερούσαν την μπουλντόζα

Με το νομοσχέδιο δίνεται λύση σε ένα μείζον πρόβλημα με την κατεδάφιση αυθαιρέτων, που έδινε «παραθυράκι» στους ιδιοκτήτες για να καθυστερούν για πολλά χρόνια το γκρέμισμα.

Τι σημαίνει αυτό; Πολλοί ιδιοκτήτες καθυστερούσαν την μπουλντόζα, ισχυριζόμενοι ότι τα αρχικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, που συχνά είχαν συνταχθεί ακόμη και πριν από 10 ή 15 χρόνια) δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Όπως τόνιζαν, τα πρωτόκολλα δεν ανταποκρίνονταν πλέον στην πραγματικότητα, αφού είχαν οι αυθαιρεσίες είχαν… επεκταθεί και χρειαζόταν επικαιροποίηση το πρωτόκολλο! Πλέον, δίνεται οριστικά τέλος στο «παραθυράκι», αφού δε θα χρειάζονται περαιτέρω πρωτόκολλα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, εξάλλου, δίνεται και μία λύση στο θέμα με τα μη οριοθετημένα ρέματα.

Συγκεκριμένα, εισάγεται ρύθμιση για την προσωρινή οριοθέτηση ρεμάτων τα οποία δεν έχουν οριοθετηθεί ή στα οποία ελλείπουν οι προσωρινές οριογραμμές, «η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τη διευκόλυνση της υπαγωγής κατά τις διατάξεις του παρόντος και δεν επεκτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση πλην της παρούσας».

Κτηματολόγιο: Έρχεται «λυπητερή» με «κτηματόσημα» και τέλη... από το παρελθόν

Στη νομοθετική ρύθμιση για τη γεωθερμία, που κατατέθηκε στη Βουλή, (επαν)έρχεται η «λυπητερή» παλαιών τελών για εκατομμύρια αυθαίρετα.

Νέα παράταση για Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους

Ειδικότερα, τονίζεται πως παραμένουν σε ισχύ τα πάγια και αναλογικά τέλη του Κτηματολογίου από τα πρώτα  πιλοτικά προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1995 - 2005 και των δηλώσεων του 2008.

Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 35 και 20 ευρώ (για τα «κτηματόσημα» της περιόδου 1995 -  2005), για κάθε δικαίωμα σε κύριους και βοηθητικούς χώρους και σε ένα τοις χιλίοις (1‰) για το αναλογικό τέλος από την κτηματογράφηση του 2008.