Τελευταίες πληροφορίες: Αυξάνεται στις 48 δόσεις η πάγια ρύθμιση για χρέη

Με κριτήρια θα γίνεται η ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων

Έως και τις 48 δόσεις θα φτάνει η πάγια ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών, σύμφωνα με τα νέα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και η «νέα» ρύθμιση των 120 δόσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να μιλά για σχέδια που είναι στο τελικό στάδιο και πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ από τα τέλη Μαρτίου.


Oι προϋποθέσεις για τις 48 δόσεις 

Η βασική ρύθμιση θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48, εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή, εάν το εισόδημά του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24.

Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή, αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί, αναστέλλεται.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων

Θα προβλέπει:

• Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

Ελάχιστή δόση 25-30 ευρώ.

• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ.

Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2018.