"Έκλεισε" το Κοινωνικό Μέρισμα: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Κατατέθηκε η τροπολογία από τον Ε. Τσακαλώτο

Τροπολογία για τη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος για το 2018 θα διανεμηθεί μέρισμα ύψους 710 εκατ. ευρώ με τα κριτήρια και τις παραμέτρους να παραμένουν ίδιες με πέρσι. 

«Είχαμε διάφορες διαφωνίες τον τελευταίο χρόνο για τον προϋπολογισμό, για το Μεσοπρόθεσμο, όπου η αντιπολίτευση μας έλεγε διάφορα πράγματα που τώρα αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δώσαμε μέρισμα. Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που είχαμε υπεραπόδοση. Διαφωνούμε για τους λόγους. Ποτέ δεν είχαμε εμείς στόχο να έχουμε υπεραπόδοση και δίναμε μέρισμα. Έτσι και φέτος θα δώσουμε μέρισμα περίπου 710 εκατομμύρια. Στα ίδια πρότυπα που ήταν πέρυσι το μέρισμα, έτσι θα δοθεί και φέτος. Η τροπολογία θα κατατεθεί σε μισή ώρα από τώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Το Κοινωνικό Μέρισμα θα δοθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στη Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα γίνουν οι αιτήσεις των δικαιούχων είναι έτοιμη και θα ανοίξει μέσα στο επόμενο διάστημα

Τα κριτήρια για τη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος

Κοινωνικό Μέρισμα δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα:

  • τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος
  • τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
  • τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
  • τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

Επίσης η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.

Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Τέλος, κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ.