«Γκάζι» πατούν οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι ξεκινάνε και πάλι από σήμερα, μετά από παύση σχεδόν τριών μηνών.
Μόνο για τον Οκτώβριο, η πλατφόρμα έχει προγραμματίσει τον πλειστηριασμό περισσοτέρων των 2.300 ακινήτων.
Στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα μεγάλης αξίας (συχνά από στρατηγικούς κακοπληρωτές), ωστόσο οι πλειστηριασμοί έχουν και ακίνητα αξία κάτω των 100.000 ευρώ.
Πως σταματάνε οι πλειστηριασμοί
Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης της εφορίας (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) έχουν στενέψει τα περιθώρια για τους περίπου 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες.
Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών έχουν βρεθεί στο «κενό», αποχωρώντας από τον νόμο Κατσέλη, λόγω της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου από 15 Σεπτεμβρίου, σε όσους προστατεύονται από αυτόν.
Όπως τονίζει στο star.gr ο φοροτεχνικός και Ειδικός Γραμματέας Λογιστών Πάτρας Δημήτρης Μπόκαρης, οι οφειλέες μπορούν να σταματήσουν τον πλειστηριασμό, εντασσόμενοι στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.
Χρειάζεται προσοχή, όμως, όσον αφορά την κατάσχεση.
Όπως εξηγεί ο κ. Μπόκαρης, για να ανατραπεί και να μη μπορεί το ακίνητο να βγει σε πλειστηριασμό, θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος από την ημερομηνία κατάσχεσης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει άρση της κατάσχεσης μέσω της δικαστικής οδού.
Επισημαίνεται ότι η άρση της κατάσχεσης μετά την περίοδο ενός έτους χωρίς να έχει εκπλειστηριαστεί το ακίνητο, αφορά τρίτους (πχ. τράπεζες) και όχι το Δημόσιο.
Τι γίνεται με τους άγονους πλειστηριασμούς
Ταχύτερα και σε μειωμένες τιμές θα εκποιούνται τα ακίνητα των άκαρπων πλειστηριασμών.
Προκειμένου να μειωθεί το «στοκ» των σπιτιών σε τράπεζες και Δημόσιο, η νέα διαδικασία προβλέπει πως ο δεύτερος πλειστηριασμός (εάν ο πρώτος έχει κηρυχθεί άγονος) μπορεί να γίνει μέσα σε 40 μέρες.
Αν ούτε εκεί δε βρεθεί πλειοδότης, τότε το δικαστήριο μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό, εντός 8 ημερών (αντί των 30 που ίσχυε) και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή.
Σαν να ψάχνεις σε… αγγελίες ακινήτων
Ήδη, η πλατφόρμα των πλειστηριασμών έγινε πιο φιλική στο χρήστη.
Οι μεγάλες αλλαγές, όμως, τις οποίες – σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr – θα δούμε σύντομα θα είναι στην εμφάνιση της πλατφόρμας αλλά και στις δυνατότητες αναζήτησης.
Ειδικότερα, θα μπορεί ο χρήστης να εντοπίζει τα ακίνητα που τον ενδιαφέρουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (πχ. περιοχή), ενώ όπου είναι δυνατόν θα υπάρχουν και φωτογραφίες αλλά και πρόσθετες πληροφορίες για το ακίνητο (πχ. αριθμός δωματίων).
Πέτρος Κατσαβριάς