Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός για σερβιτόρους και μπάρμεν - Δες τη λίστα

Ποια επιδόματα διατηρούνται για διανομείς, μάγειρες, ψήστες και μπάρμεν

Σερβιτοροι σε δεξίωση

Από 662 ευρώ έως 950 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα, θα είναι πλέον οι κατώτατοι μισθοί για σερβιτόρους, μπάρμεν, μάγειρες και λαντζέρηδες.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά συνολικά περίπου 270.000 εργαζόμενους στον κλάδου του επισιτισμού, ενώ τίθεται σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Φεβρουαρίου του 2018 μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου του 2019.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογιστούν τα ποσά που αναδρομικά δικαιούνται οι εργαζόμενοι για την περίοδο από 20/2/20-18 έως και τη μέρα που τέθηκε σε ισχύ η νέα σύμβαση.

Οι νέες αποδοχές ήρθαν μετά από διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, γίνεται δεκτό το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις 1% επί των μισθών τους.

Πώς διαμορφώνονται τα κατώτατα όρια

Πλέον τα κατώτατα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται:

•    950,17 ευρώ για αρχιμάγειρα
•    745,11 για μάγειρα Α
•    690,77 για μάγειρα Β
•    687,06 για μπουφετζή
•    674,19 για λαντζιέρη και ψήστη
•    750,39 για μπάρμαν 
•    664,28 για διανομέα (delivery)

Τι γίνεται με τα επιδόματα

Η σύμβαση προβλέπει επίσης επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ενσωματώνει ρήτρες επαναπρόσληψης εποχικώς απασχολούμενων.

Ειδικότερα, διατηρούνται:

1.   Για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων των εστιατορίων, με εξαίρεση τους σερβιτόρους (υπάγονται σε ειδικές ρυθμίσεις) και τους βοηθούς τους, χορηγείται επίδομα πολυετίας για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη από 4,63 ευρώ ανά έτος.

2.    Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους χορηγείται επίδομα τριετίας ποσοστού 5%.

3.    Επίδομα γάμου 10%, το οποίο λαμβάνουν και οι διανομείς.

4.    Εποχικό επίδομα ποσοστού 10% επι του βασικού μισθού μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εποχικά σύμφωνα με το νόμο.

5.    Στους μισθωτούς που είναι πτυχιούχοι ανωτέρων τουριστικών σχολών καθώς και στους αποφοίτους της σχολής θαλαμηπόλων του ΥΕΝ χορηγείται επίδομα εκπαίδευσης ύψους 6%, 10% και 15% ανάλογα με τοι εκπαιδευτικό επίπεδο.

6.    Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ποσοστού 10% σε όλους γενικά τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσα στον χώρο της κουζίνας.

7.    Χορηγείται ταμειακό επίδομα ποσοστού 5% επί του βασικού μισθού σε όλους τους ταμίες.

Σημειώνεται ότι η διαιτητική απόφαση δεσμεύει προς στιγμήν μόνο τις επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που εμπλέκονται, δηλαδή εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις κέτερινγκ και κάθε είδους επισιτιστική επιχείρηση που είναι μέλος της ΠΟΕΣΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΟΕΖΕ και της Ομοσπονδίας Καφεπωλών Ελλάδας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top