Aγωνιούν 4.000 μακεδονικές επιχειρήσεις για το… όνομά τους

Οι Σκοπιανοί θέλουν τη «Μακεδονία» στα προϊόντα τους!

Αγώνα δρόμου ξεκινούν 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν  το brand name «Μακεδονικό», στην ονομασία ή στα προϊόντα τους. Πρέπει να προλάβουν να κατοχυρώσουν τον όρο στον Ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο Οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

«Αυτό είναι μακεδονικό πιπεράκι, πώς θα το ονομάσουμε τώρα; Πενήντα λογιών μέλια μακεδονικά. Αυτές είναι μικρές παραγωγές, πώς θα επιβιώσουν;» αναρωτιέται ο ιδιοκτήτης παντοπωλείου Μιχάλης Γρηγορίου. Παρόμοιο είναι το ερώτημα και για άλλα προϊόντα, όπως  τα «Αμπελόφυλλα Μακεδονίας» . 

Σύμφωνα με τη πρώτη λίστα του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Εξαγωγέων, στη Βόρειο Ελλάδα περισσότερες απο 4.000 εταιρίες και τα προϊόντα τους χρησιμοποιούν το επίθετο Μακεδονικός – Μακεδονική.  Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα οι μικροί παραγωγοί.

Η Βόρεια Ελλάδα είναι ανάστατη, αφού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χιλιάδων παραγωγών που είναι η ονομασία προέλευσης βρίσκεται στον αέρα. 

 «Είμαστε ελληνικό εστιατόριο στο Λονδίνο και ελληνικό παντοπωλείο ταυτόχρονα, έχουμε περισσότερα απο 300 προιόντα απο την Ελλάδα περισσότερα απο τα οποία επειδή η καταγωγή μας είναι απο τη Μακεδονία» δηλώνει από τη βρετανική πρωτεύουσα  ο Νίκος Νυφούδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου-παντοπωλείου στη βρετανική πρωτεύουσα.  

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ « ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Οι βόρειοι γείτονες μας διεκδικούν πλέον τον όρο Μακεδονία για τα δικά τους προϊόντα. Μια επιτροπή θα αποφασίσει το 2022 τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα. Όμως οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες πρέπει να πιστοποιηθούν για να μπορούν στη πορεια να διεκδικήσουν το όνομα. 

«Ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των μελών μας θα έχει αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές του. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε μία λύση αν και είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός» επισημαίνει ο πρόεδρος  του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. 

ΕΩΣ ΚΑΙ 10.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ»

Το κόστος της πιστοποίησης δεν είναι αμελητέο.

Σύμφωνα με στελέχη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ανά προϊόν για την κατοχύρωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε 8.000 ευρώ ανά προϊόν σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού.