Ώρα μηδέν για την ιστορική βιομηχανία υποδημάτων Boxer: Κατέθεσε αίτηση εξυγίανσης

Επιδιώκει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ταμεία και να παραμείνει βιώσιμη

Ώρα μηδέν για την ιστορική ελληνική βιομηχανία υποδημάτων Boxer, μία από τις τελευταίες και μακροβιότερες ελληνικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1919, κατέθεσε προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η εταιρεία εμφανίζει «άνοιγμα» της τάξης των 25 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 15 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μία μόνο τράπεζα.

Η εταιρεία επιδιώκει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και να παραμείνει βιώσιμη.

Ως ημερομηνία εκδίκασης της συμφωνίας εξυγίανσης έχει οριστεί η 25η Οκτωβρίου.

Έριξε στο 1/3 την παραγωγή η κρίση

Πριν εισέλθει η οικονομία στην εποχή των μνημονίων, η Boxer-Φειδάς παρήγε ημερησίως περίπου 5.000 ζευγάρια υποδήματα. 

Μάλιστα, το 2010 η εταιρεία εγκαινίασε το τρίτο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στη βιομηχανική ζώνη του Μενιδίου, επιφάνειας 11,4 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, με δυναμικότητα 8.500 ζευγάρια υποδήματα.

Η κρίση, όμως, είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των παραγόμενων υποδημάτων να υποχωρήσει μέσα σε λίγους μήνες σε περίπου 3.200 ζευγάρια, με το μέγεθος αυτό να έχει μειωθεί πλέον σε περίπου 1.700 ζευγάρια.

«Κινδυνεύουμε να κλείσουμε ενώ η ζήτηση για τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα υψηλή»

Η πρόεδρος της εταιρείας, Ασημίνα Φειδά, είχε δηλώσει το 2016 στην Εφημερίδα των Συντακτών πως μέχρι και τα εγκαίνια του εργοστασίου το 2010, η εταιρεία αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Μετά την έναρξη της κρίσης, η εταιρεία χρησιμοποίησε τη διαθέσιμη ρευστότητά της για την αποπληρωμή του εργοστασίου και προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία δεν κατάφερε να αποφύγει τις καθυστερήσεις πληρωμών, γεγονός που οδήγησε στη δέσμευση των λογαριασμών της. Ελλείψει των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης, η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις παραγγελίες.

«Κινδυνεύουμε να κλείσουμε, τη στιγμή που η ζήτηση για τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα υψηλή και η κατανάλωση αρχίζει να ανακάμπτει» είχε τονίσει.