Αγωγές και κατασχέσεις ετοιμάζει η ΔΕΗ σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην ουρά οι καταναλωτές για να μη χάσουν τη ρύθμιση

Αγωγές,  ακόμα και κατασχέσεις,  ετοιμάζει η ΔΕΗ σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για πολύ καιρό.

Την ίδια ώρα, όπως σήμερα στο Γαλάτσι, οι  ουρές  στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ συνεχίζονται καθώς οι καταναλωτές συρρέουν σε αυτά προκειμένου να πληρώσουν τον  λογαριασμό του ρεύματος.

Όπως δηλώνουν αρκετοί από αυτούς,  χρειάσθηκε να περιμένουν πάνω από μισή ώρα ή και τρία τέταρτα, πριν αποχωρήσουν απογοητευμένοι για να επανέλθουν την επόμενη ημέρα.  

Αλλά ενώ ουκ ολίγοι καταναλωτές παλεύουν να είναι συνεπείς,  παρά τις οικονομικές δυσκολίες,  κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να χρωστούν ενώ μπορούν να πληρώσουν. Η ΔΕΗ σκοπεύει να κινηθεί νομικά  για   τέτοιες  περιπτώσεις ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στις κατασχέσεις για οφειλές άνω των 3000 ευρώ. Το σχέδιο των κατασχέσεων αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική.

Η ΔΕΗ προσπαθεί να περιορίσει όσο μπορεί την απώλεια εσόδων,  καθώς οι οφειλές είναι μεγάλες και έχουν πλησιάσει τα  3 δισ.  ευρώ,  αν και τελευταία έχουν σημειώσει μικρή πτώση.

 Ορισμένοι πολίτες πάντως αντιδρούν  και υποστηρίζουν ότι όταν έχουν πέσει τόσο πολύ οι μισθοί και οι συντάξεις,  δεν  μπορεί ένας κρατικός φορέας, έστω και εν μέρει,  όπως η ΔΕΗ, να κάνει κατασχέσεις.

Την ίδια ώρα,  η ΔΕΗ σκοπεύει να δημιουργήσει μια τηλεφωνική υπηρεσία η οποία θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς,  ενώ θα προειδοποιεί με διακοπές σε περίπτωση που δεν πληρωθούν.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα,  από τον Ιούνιο αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.  Αυτό γιατι δεν έγινε εκκαθάριση των ποσών που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας την περίοδο 2012-2015, ενώ υπάρχουν στους λογαριασμούς πολλές "κρυφές χρεώσεις" που ανεβάζουν κατά πολύ το ποσό που καλούνται να καταβάλουν.

 Το Υπουργείο Ενέργειας ωστόσο διαψεύδει σενάρια αύξησης των τιμολογίων.