«ΦΡΕΝΟ» στην αύξηση του ΦΠΑ σε 54 νησιά! Το κρίσιμο ΜΠΡΑ-ΝΤΕ-ΦΕΡ κυβέρνησης και θεσμών

Το Μαξίμου εκτιμά ότι τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών

Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο για το μέτρο καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, αλλά θα περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Οι συνέπειες για την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των νησιών αυτών θα είναι τραγικές αν εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, καθώς θα σημειωθούν υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί η συναίνεση των θεσμών για το «πάγωμα» των αυξήσεων των συντελεστών.

Ανάμεσα στα νησιά αυτά είναι η Λέσβος, η Χϊος, η Σαμοθράκη, η Κως η Κάλυμνος, η Φολέγανδρος, η Ικαρία, η Λήμνος, η Σκόπελος (δείτε αναλυτικά στον πίνακα στο τέλος τα 54 νησιά).

Υπενθυμίζεται πως με τους νόμους που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διετία 2015-2016 προβλέπεται ότι από την 1-1-2017 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (ήδη έχουν καταργηθεί σε Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο) και έτσι οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% να πρέπει να αυξηθούν στο 6,5%, στο 13% και στο 24%, αντίστοιχα.