Τα πέντε «ΑΓΚΑΘΙΑ» που μπλοκάρουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

Αν χαθεί η προθεσμία, η επόμενη δόση θα δοθεί το 2017

Τα πέντε «ΑΓΚΑΘΙΑ» που μπλοκάρουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί εδώ και 2,5 μήνες, από τα μέσα Ιουνίου, να αλλάξει τους όρους σε πέντε θέματα.
Μένουν πλέον περίπου 1,5 μήνες μέχρι και την λήξη της προθεσμίας και ακόμη τα θέματα αυτά είναι ανοιχτά.
Αν η προθεσμία παρέλθει, η επόμενη δόση θα έρθει κάποια στιγμή μέσα το 2017.
Τα πέντε αυτά «αγκάθια» είναι:
1. Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες (SSM) πιέζουν για την άμεση εφαρμογή του νόμου που ψήφισε στις αρχές του καλοκαιριού το ΥΠΟΙΚ, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να θέτει το θέμα της χαλάρωσης των όρων εισπράττοντας όμως αρνητικές απαντήσεις και τελεσίγραφα.
2. Το δεύτερο σημαντικό θέμα στο οποίο επισημαίνεται καθυστέρηση είναι το θέμα της ενέργειας.
Ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα αναλάβει το 20% της εταιρίας απέχει πολύ από την εκκίνησή του, οι δημοπρασίες ποσοτήτων ενέργειας δεν έχουν την κατάλληλη προετοιμασία ενώ και τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου είναι σε μεγάλη καθυστέρηση.
3. Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο είναι η στελέχωση του εποπτικού συμβου��ίου, του νέου εποπτικού ταμείου αποκρατικοποιήσεων και της σύστασης και λειτουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αποτελέσει το ένα από τα τέσσερα υπο-ταμεία που θα απαρτίζουν το νέο φορέα αποκρατικοποιήσεων.
4. Σημαντική για την ΕΕ είναι και η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ που και αυτή έχει καθυστερήσει.
5. Το θέμα των δημοσιονομικών στόχων είναι ένα ακόμη θέμα που η ελληνική πλευρά θέτει με επιτάσεως. Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας η οποία αναμένει ανάκαμψη από το 2017 και μετά.
Οι δανειστές και κυρίως οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup αρνούνται ακόμη και να ακούσουν το ενδεχόμενο αυτό, παραπέμποντας την συζήτηση αυτή όπως και αυτή για το χρέος για το 2018.
Ωστόσο, μέσα στο χρόνο θα πρέπει να συνταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, όπου οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι σαφείς μέχρι και το 2020.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top