Η Ιρλανδία είναι το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ της Ευρώπης: Κινείται με ανάπτυξη 26,3%!

Η χαμηλή φορολογία έχει οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές success story με βομβαρδισμό ξένων επενδύσεων

Το 2010 η Ιρλανδία έμπαινε σε Μνημόνιο με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα: κρίση στη στεγαστική αγορά, με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αρνητικό ισοζύγιο, κρίση στην αγορά εργασίας, υψηλή ανεργία, νέοι που έφευγαν στο εξωτερικό, τρύπες στα δημόσια οικονομικά και κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Έξι χρόνια μετά, έχει καταφέρει όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση αλλά να αναδειχθεί (για άλλη μία φορά) σε οικονομικό θαύμα της Ευρώπης, προκαλώντας θαυμασμό!

Την ώρα που στην Ελλάδα ψάχνουμε επενδύσεις με φορολογία που... γονατίζει και μέσα σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η Ιρλανδία έκανε μία απλή κίνηση: μείωσε τη φορολογία στο 12,5%. Αυτή η κίνηση-ματ έφερε έναν βομβαρδισμό ξένων εταιρειών (κυρίως αμερικανικών) που μετέφεραν εκεί τη φορολογική τους έδρα!

Το success story της Ιρλανδίας έχει αφήσει άφωνους τους οικονομικούς αναλυτές και έχει κάνει την οικονομία της την ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη.

Για αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, η αρχική εκτίμηση για το 2015 έκανε λόγο για ανάπτυξη 7,8% και η ιρλανδική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τελικά διαμορφώθηκε στο απίστευτο 26,3%!

Την ίδια ώρα, έγινε μια τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς της λογαριασμούς, που συμπαρέσυρε σε αντίστοιχη αναθεώρηση προς τα κάτω και το ιρλανδικό χρέος, από 93,8% σε 80% του ΑΕΠ.

Από το 2008 έως και σήμερα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ ακριβώς εξαιτίας της μεταφοράς φορολογικής έδρας πολλών πολυεθνικών. Σημειωτέον ότι από 391 δισ. ευρώ που ήταν το ενεργητικό όσων εταιρειών είχαν έδρα στην Ιρλανδία το 2013 το νούμερο αυξήθηκε στα 523 δισ. ευρώ το 2014.

Είναι μετά να μη μας πιάνει μελαγχολία όταν -μετά από 7 χρόνια ύφεσης και τρία μνημόνια- ακόμη δεν βλέπουμε φως στο τούνελ στην Ελλάδα;