Αλεξιάδης: «Τρέξτε να κάνετε τις δηλώσεις για να έχετε πολλές δόσεις στον ΕΝΦΙΑ»

Τι είπε για αποδείξεις, τέλη κυκλοφορίας και αύξηση στη βενζίνη

​Απαντήσεις στα καυτά ζητήματα που απασχολούν εκατομμύρια φορολογουμένους έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καλώντας τους πολίτες να κάνουν γρήγορα τις δηλώσεις του για να έχουν και περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Διαβεβαίωσε δε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια που θα λύνουν καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως αυτό για το αφορολόγητο.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο που θα προβλέπει το χτίσιμο του αφορολόγητου με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές θα κατατεθεί σύντομα και η εφαρμογή των διατάξεών του θα γίνει αμέσως μετά και όχι στο τέλος του χρόνου.

Τέλη κυκλοφορίας

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, ο Τ. Αλεξιάδης διέψευσε τα σενάρια που έκαναν λόγο για αύξηση στην τιμή της βενζίνης, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία τέτοια απόφαση.

«Το 2015 έγινε μια σωστή παρέμβαση με σωστή κατανομή των τελών κυκλοφορίας, το 2016 φέραμε τη διάταξη με την οποία μπορούν οι πολίτες να πάρουν αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί. Για το 2017 εξετάζονται διάφορες προτάσεις, με λύση η οποία θα είναι αποτελεσματική, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα», είπε.

Ειδοποιητήρια και κατασχέσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κάλεσε ακόμα τους πολίτες να σπεύσουν και να δηλώσουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό.

«Πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν τον έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, διαφορετικά, η εφορία θα κάνει κατασχέσεις, ακόμα κι αν χρωστά ο συνδικαιούχος», προειδοποίησε ο κ. Αλεξιάδης, ενώ αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας τόνισε:

«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει προστασία για χρέη στο Δημόσιο. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να πάνε οι πολίτες να προστατέψουν την κατοικία τους ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους».

Όσον αφορά στα ειδοποιητήρια που έχει στείλει η εφορία για χρέη είπε:

«Στείλαμε ειδοποιήσεις για τα χρέη στην εφορία. Οι φορολογούμενοι πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Να πάει ο κόσμος στις εφορίες και να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει τα χρέη του, υπάρχουν διαδικασίες. Αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής, υπάρχουν διαδικασίες για την προστασία του πολίτη. Δεν πάμε να πάρουμε το σπίτι κανενός».

Επίδομα πετρελαίου

Αναφερόμενος στο επίδομα πετρελαίου που ακόμα δεν έχει δοθεί σε κάποιους δικαιούχους, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πως είναι θέμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δεν το γνωρίζει.

Λαθρεμπόριο

Τέλος όσον αφορά στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και τη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκαν στοιχεία για το πόσο παραπάνω ήταν τα έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και προανήγγειλε νέες διατάξεις για το θέμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, μέσα σε έναν σχεδιασμό που μας επιτρέπει τώρα να πάρουμε τη δόση. Για τη φοροδιαφυγή υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία έχουν καταγραφεί κι αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των εσόδων», είπε.