ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου

ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους

​Ανατροπή των όσων γνωρίζαμε έως τώρα για τον υπολογισμό των συντάξεων φέρνει το τελικό σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η τελική σύνταξη που θα παίρνει ένας ασφαλισμένος θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 15ετίας, με έτος εκκίνησης το 2002 και η εφαρμογή του νέου υπολογισμού θα ξεκινήσει από 1/1/2016.

Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου, όμως όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αλλαγή έγινε για… τεχνικούς λόγους, καθώς κρίθηκε ότι είναι ασφαλέστερη η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης των σχετικών δεδομένων που δημιουργήθηκε το 2002, ταυτόχρονα με την κατάργηση των ενσήμων που ήταν σε καρτέλες κ��ι σταδιακά ψηφιοποιούνται.

Έτσι, με τη νέα ρύθμιση, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2016, για τον υπολογισμό της σύνταξής τους θα ληφθούν υπόψιν οι αποδοχές που έπαιρναν από το 2002 και μετά, δηλαδή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Αν κάποιος πάρει σύνταξη το 2017 θα υπολογιστούν οι αποδοχές των 16 τελευταίων ετών, το 2018 των 17, κ.ο.κ., ώστε με την προσθήκη ενός έτους κάθε χρόνο, σταδιακά ο υπολογισμός των συντάξεων να γίνεται με βάσει το σύνολο του εργασιακού βίου.

Με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού, καταργείται τέλος το ευνοϊκό καθεστώς που ίσχυε έως σήμερα και ενσωματώνει για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησης και τη μισθολογική τους κατάσταση, τις περικοπές των αποδοχών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονίων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top