Τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο-Έρχονται νέα μέτρα

Αιχμές για το ΔΝΤ αφήνει ο Τσακαλώτος

Τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο-Έρχονται νέα μέτρα

Νέους φόρους άμεσης απόδοσης ψάχνει το υπουργείο οικονομικών για να κλείσει το πακέτο μέτρων 5,4 δις που ζητά η Κομισιόν, έναντι 8,1 που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε σαφείς αιχμές για το ταμείο ενώ τόνισε πως και κράτη μέλη, εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φωτογραφίζοντας τη Γερμανία. "Το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει αν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια ΕΕ με κοινωνικά κεκτημένα. Οι εργασιακές σχέσεις είναι μια από αυτές τις κατακτήσεις. Με λίγα λόγια, πρέπει και το ΔΝΤ να βάλει λίγο νερό στο κρασί του. Από την άλλη δεν είναι το ΔΝΤ μόνο που δημιουργεί πρόβλημα".

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής: Από τις 4 ως 12 Απριλίου να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης, καθώς αμέσως μετά οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον και την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις 22 Απριλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, με στόχο να λάβει το πράσινο φως και να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο δόσεις του τρίτου προγράμματος, τουλάχιστον 5,5 δις.

Για να γίνουν όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει άλλο ένα δις μέτρα για να συμπληρωθεί ο μίνιμουμ λογαριασμός των 5,4 δις. Το 1,8 δις θα προέλθει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το άλλο 1,8 δις από την αύξηση των συντελεστών στην φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι για να κλείσει η τρύπα είναι:

-η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για την μεγάλη ακίνητη περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ
-η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ
-η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση,
-η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία
-η αύξηση του ΦΠΑ σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμά της Real News, το οποίο αναφέρει πως οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6% ΦΠΑ και να γίνει η μετάταξη των προϊόντων στο 13 και 23% από το 2018, όπου πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top