Υπουργείο Οικονομικών: Χαρίστε ακίνητο στο Δημόσιο για να μην πληρώσετε φόρο!

Αλλά δεν επιστρέφεται η διαφορά μεταξύ φόρου και αξίας εκχωρούμενου ακινήτου

Υπουργείο Οικονομικών: Χαρίστε ακίνητο στο Δημόσιο για να μην πληρώσετε φόρο!
Κληρονομήσατε ένα ακίνητο, αλλά ο φόρος κληρονομιάς είναι τόσο μεγάλος που αδυνατείτε να τον αποπληρώσετε; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει σύντομα να ενεργοποιήσει διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους αντί να πληρώσουν το φόρο να εκχωρήσουν το ακίνητο της κληρονομιάς στο Δημόσιο.
Όχι μόνο στον φόρο κληρονομιάς, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, σε πολλές περιπτώσεις η μόνη λύτρωση του ιδιοκτήτη είναι να μπορεί να το εκχωρήσει στο Δημόσιο.
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η παροχή αυτής της δυνατότητας θα δώσει διέξοδο σε πολλούς φορολογούμενους που αποκτούν ακίνητα υψηλής αντικειμενικής, αλλά πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας, όπως για παράδειγμα παλιούς κινηματογράφους και διαμερίσματα μεγάλης επιφάνειας σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος κληρονομεί από έναν θείο του κατάστημα αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει φόρο κληρονομιάς 63.500 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα, αν δεν μπορεί να πληρώσει, να εκχωρήσει το κατάστημα στο δημόσιο και να γλιτώσει το φόρο.
ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Ωστόσο, ακόμη και αν η αξία του ακινήτου που θα εκχωρήσει είναι πολλαπλάσια του φόρου, το Δημόσιο δεν είναι υποχρεωμένο να του επιστρέψει τη διαφορά! Ο φορολογούμενος πάντως δεν είναι υποχρεωμένος να εκχωρήσει στο δημόσιο το ακίνητο που κληρονομεί, ενώ θα μπορεί να εκχωρήσει και άλλα ακίνητα, αρκεί να μην βαρύνονται με κάποια προσημείωση, υποθήκη ή αγωγή.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ
Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει μια νέα αναπροσαρμογή τους εντός του έτους, όπως απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις μειώσεις στις αντικειμενικές ο φόρος ακινήτων προβλέπεται βάσει μνημονίου να παραμείνει στο ύψος του και να φέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχ��στον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top