Ούτε με μια κάσα σόδες δεν χωνεύονται οι ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ – Για δείτε - Άντε και Καλή Σαρακοστή!

Πολύ βαριές οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό

Ούτε με μια κάσα σόδες δεν χωνεύονται οι ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ – Για δείτε - Άντε και Καλή Σαρακοστή!

Η μείωση του αφορολόγητου από 200 ευρώ και πάνω, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση δανειστών-Τσακαλώτου, θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις σε μεσαία εισοδήματα από 22.000 ευρώ.

«Σε καμία περίπτωση οι ξένοι δεν θα δεχτούν το αφορολόγητο από τις 9.500 ευρώ που είναι σήμερα να πάει στις 9.200 ευρώ» είπε στο Star ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης.

Για πολύ υψηλά εισοδήματα η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα πάει από το 8% στο 10%.

«Αυτό θα συμπαρασύρει και θα αυξήσει και όλους τους λοιπούς συντελεστές …. άρα θα έχουμε επιβάρυνση σε κάθε εισόδημα. Μιλάμε για εισοδήματα 15.000-20.000-30.000 ευρώ» εξήγησε ο κ.Μουζάκης.

Στα ενοίκια η κλίμακα «κλείδωσε»

Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ η φορολογία από 11% πάει στο 15%. Για εισοδήματα από ενοίκια έως 45.000 ευρώ, η φορολογία αυξάνεται από 33% στο 35%, ενώ θα υπάρξει και μία επιπλέον κλίμακα για εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ, όπου η φορολόγηση θα είναι 40%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ίδια κλίμακα με μισθωτούς και συνταξιούχους, χωρίς όμως αφορολόγητο, ενώ ευνοημένοι θα είναι και πάλι οι αγρότες, καθώς θα έχουν ενδιάμεσο τρόπο υπολογισμού στη φορολογία, αλλά και διατήρηση πιο ευνοϊκού καθεστώτος στις εισφορές για το ασφαλιστικό.

Εξανεμίζεται η επικουρική σύνταξη

Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι όμως θα δουν βαρύ πέλεκυ στο ασφαλιστικό. Η πρώτη που φαίνεται να εξανεμίζεται είναι η επικουρική σύνταξη.

«Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη από 1/1/2015 θα οδηγούσε σε μία μεσοσταθμική μείωση τις επικουρικές συντάξεις από 7-12%. Η μη εφαρμογή της από την κυβέρνηση οδηγεί σε άμεσες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις της τάξεως του 20% με 30% στην προσπάθεια να διατηρηθεί μία κατώτατη επικουρική της τάξης των 170 ευρώ» είπε στο Star o Εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος .

Ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα κρίνουν το ύψος των συντάξεων. Η τρόικα θεωρεί ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης ευνοούνται όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και αδικούνται όσοι έχουν πολλά ένσημα, αφού δεν παίρνουν ανάλογες συντάξεις.

Ανοιχτό και το θέμα της Εθνικής σύνταξης. Η τρόικα θέλει να την παίρνουν ολόκληρη όσοι έχουν από 20 έτη ασφάλισης και πάνω. Γενική αρχή της τρόικας είναι να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών-συντάξεων.

Αύριο η τρόικα θα έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, ενώ Τετάρτη ή Πέμπτη θα δει τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top