ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ DEAL: Στην Cosco το 67% του ΟΛΠ - Θα γεμίσει...ξυλάκια ο Πειραιάς!

Ποια είναι η Πολυεθνική εταιρεία που απέκτησε αυτό το μεγάλο ποσοστό του Οργανισμού

​Στην Cosco περνά το 67% του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ, αφού εξέτασε τα τυπικά δικαιολογητικά που εμπρόθεσμα προσκόμισε, όπως προβλέπεται από τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, ανακήρυξε την πολυεθνική ομόφωνα Προτιμώμενο Επενδυτή για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού.

Επίσης, η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ «άνοιξε» με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που απέρριψε τις προσφυγές φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που ζητούσαν την ακύρωση της διαδικασίας.

Λίγα λόγια για την COSCO

Η COSCO (China Ocean Shipping Company) είναι πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, και μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών στον πλανήτη. Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είναι ο μεγαλύτερος τακτικός μεταφορέας ξηρού φορτίου στην Κίνα.

Κατέχει και λειτουργεί πάνω από 130 πλοία. Είναι η έκτη μεγαλύτερη σε αριθμό πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και θεωρείται η ένατη μεγαλύτερη στο συνολικό όγκο εμπορευματοκιβωτίων στον πλανήτη.

Ο όμιλος εταιρειών COSCO περιλαμβάνει 6 εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, και έχει πάνω από 300 θυγατρικές, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στους τομείς υπηρεσιών μεταφοράς φορτίων, κατασκευής πλοίων, επισκευής πλοίων, λειτουργίας τερματικών σταθμών, κατασκευής εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και σε εμπορικές δραστηριότητες, χρηματοδότηση, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και πληροφορική.

Η εταιρεία λειτουργεί πολλά πλοία υπό ελληνική σημαία, εκ των οποίων ένα φέρει το όνομα COSCO Hellas.