Τι συμβαίνει στις χρηματαγορές - Κινήσεις χωρίς προηγούμενο στις αγορές ομολόγων

Παγκόσμια ανησυχία

Τι συμβαίνει στις χρηματαγορές - Κινήσεις χωρίς προηγούμενο στις αγορές ομολόγων

Καθώς η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα κυριαρχούν στα χρηματιστήρια, συνεχίζονται οι ροές κεφαλαίων στα ομόλογα που λειτουργούν ως ασφαλή καταφύγια, με αποτέλεσμα να καταγράφονται κινήσεις χωρίς προηγούμενο: Η Ιαπωνία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα των G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ)που είδε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος, στο -0,035%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Bank of America-Merrill Lynch, η αξία όλων των ομολόγων με αρνητική απόδοση υπερβαίνει πλέον τα 6 τρισ. δολάρια.

Σε χαμηλό έτους, στο 1,68% υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Treasury, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed θα επανεξετάσει τα πλάνα της για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου φέτος. Είναι ενδεικτικό ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια δίνουν πλέον πολύ μικρές πιθανότητες για νέα αύξηση τον Μάρτιο (ενώ τον Δεκέμβριο αυτό αποτελούσε κυρίαρχο σενάριο) και μεταθέτουν τις όποιες κινήσεις προς το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, αυξημένο ενδιαφέρον αποκτά η κατάθεση της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων (σήμερα και αύριο), καθώς μπορεί να εμπεριέχει ενδείξεις για το πώς αξιολογεί η Fed τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση της JP Morgan ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστήσει... ακόμα πιο αρνητικό το βασικό επιτόκιο καταθέσεων του ευρώ, διαμορφώνοντάς το... στο -0,7% τους επόμενους μήνες (από -0,3% σήμερα), επεκτείνοντας παράλληλα το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος έως το τέλος του 2017. Στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, συνεχίζεται η μετατόπιση κεφαλαίων από την έμπλεη κινδύνων περιφέρεια προς τον ασφαλή πυρήνα. Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας σημείωσε άλμα... 34 μονάδων βάσης και αυξήθηκε στο 3,56%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ιταλικών και ι��πανικών ομολόγων, ενώ την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση ακολούθησαν οι αποδόσεις των γερμανικών Bunds (δεκαετές ομόλογο).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top