Ξηλώθηκε η διάταξη με την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων

Αναζητείται λύση και για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Στην απόσυρση της διάταξης από το πολυνομοσχέδιο με την οποία αυξάνονταν οι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου να θεσπιστεί μια ολοκαίνουρια κλίμακα με περισσότερους συντελεστές και πιθανόν ένα μικρό αφορολόγητο όριο στα ενοίκια.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την επιβολή φόρου εισοδήματος σε ενοίκια που αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύση. Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι όλα τα ενοίκια να πληρώνονται μέσω τραπεζών προκειμένου να αποδεικνύεται τι έχει εισπραχθεί και τι όχι.

Ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει σε ειδικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης τα μισθώματα που δεν εισέπραξε και δεν θα φορολογείται για αυτά.

Σε ότι αφορά στις αντικειμενικές, αυτές θα εξισωθούν με τις εμπορικές την 1η Ιανουαρίου 2017 που σημαίνει ότι και το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις σημερινές εξωπραγματικές αντικειμενικές.

Το όριο οφειλής για φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αυξάνεται από τα 50.000 στα 100.000 ευρώ και για φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ.

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο χάνει το δικαίωμα προληπτικών ελέγχων για τις κρατικές δαπάνες.