Αυτό είναι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ: Μας δίνουν 10 μέρες διορία για να το χωνέψουμε(Δείτε το)

Aφορά περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

​Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου –προφανώς για να μας προετοιμάσει ψυχολογικά- έδωσε στην δημοσιότητα την μορφή του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, το οποίο και αφορά περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο εκκαθαριστικό εκτός από τα στοιχεία του φορολογούμενου αναγράφονται το σύνολο των δικαιωμάτων επί ακινήτων, o κύριος φόρος και βέβαια το ποσό καταβολής.

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2015 το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποστείλει τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2015, τα οποία θα μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet. Με λίγα λόγια, οι ιδιοκτήτες θα έχουν στην διάθεση τους μόνο 10 μέρες για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που θα κληθούν να δώσουν για την πρώτη δόση του φόρου, που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος αμφισβητήσει το ποσό που του αναλογεί;

Σε γραπτή ειδοποίηση που ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής αυτής πράξης, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση αυτής, ενδικοφανή προσφυγή κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ. Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια είναι απαράδεκτη». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης διαφωνήσει με τον φόρο που του... στέλνουν και επιλέξει να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του, δεν θα ξεμπλέξει γρήγορα!

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ στο τέλος του Οκτωβρίου 2015, είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις έ��ς και το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, δεν προβλέπεται ...έκπτωση.

Δείτε την τελική μορφή του εκκαθαριστικού στο Pdf

ENFIA.PDF

Δείτε επίσης

ΕΝΦΙΑ 2015: Πώς θα δοθούν οι εκπτώσεις - Όλη η απόφαση