«ΜΑΧΑΙΡΙ» στις συντάξεις και ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ από τις αρχές Οκτώβριο

Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες και αυξάνεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6% στο 13%.

​Μείωση στις συντάξεις φέρνει το νέο μνημόνιο που η εφαρμογή του αρχίζει με τις διαβουλεύσεις για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι οι συνολικές συντάξεις που πληρώνονται θα πρέπει να μειωθούν έως το 2018 κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ από τα οποία το 1,5 δισεκατομμύριο θα πρέπει να περικοπεί από φέτος. Αυτό οδηγεί σε μείωση κατά 11% έως 13% της σύνταξης για πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Στο μέτωπο των φόρων τα νέα δεν είναι καλύτερα για τους φορολογούμενους. Αρχίζει η βροχή από ραβασάκια της εφορίας και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις .

Ειδικότερα:

• Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

• Στο τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

• Την 1η Οκτωβρίου καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες και αυξάνεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6% στο 13%.

• Εντός του Οκτωβρίου έρχονται τα αναδρομικά εκκαθαριστικά με αυξημένο φόρο για τους αγρότες τις ΑΕ και ΕΠΕ και όσους έχουν πισίνα, σκάφος άνω των πέντε μέτρων και ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο θα πρέπει να αυξηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο και ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών ενώ θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και θα θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά.