Σημαντικές ανακοινώσεις Ντράγκι για την Ελλάδα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

​Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

α) Δεν μπορούν να γίνουν αγορές τίτλων όσο διαρκεί η αξιολόγηση

β) Πρέπει να δούμε το θέμα των ορίων που θέτει στις αγορές η ΕΚΤ (ανά έκδο��η και εκδότη).

γ) Πρέπει να υπάρχει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξελίσσεται καλά, τονίζοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχίζεται, αλλά με ...μικρότερο ρυθμό.

Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει θετικό αντίτυπο στο κόστος, αλλά και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων τόσο για τις εταιρίες όσο και για τα νοικοκυριά.

Χωρίς πρόγραμμα δεν γίνεται τίποτα!

Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι, για να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ και να μην βασίζονται αποκλειστικά στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), θα πρέπει να υπάρχει... πρόγραμμα, με ισχυρή «ιδιοκτησία» και εφαρμογή. Όπως τόνισε, θα υπάρξουν ορόσημα, που θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα και βάσει αυτών το ΔΣ θα πάρει μία απόφαση.

Στο ερώτημα αν η ΕΚΤ επέμεινε προς το Eurogroup να αποκλειστεί το "κούρεμα" των καταθετών για τις ελληνικές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ το επιβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν αντιπαραγωγικό και θα έκανε ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Χαμηλώνει τον πήχη!

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι, τοποθετούνται στο 1,4% το 2015 από 1,5% τον Ιούνιο, ενώ όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις Κεντρικής Τράπεζας τον τοποθετούν στο 1,1% το 2016 έναντι πρόβλεψης 1,5% τον Ιούνιο.

Δείτε επίσης:

Νέα μείωση του ELA από την ΕΚΤ

ΒΙΝΤΕΟ STAR