Ατελείωτη η φοροκαταιγίδα με τα νέα μέτρα

Τι προβλέπει το φορολογικό πακέτο

Ατελείωτη είναι η λίστα των επιβαρύνσεων που θα φέρουν τα μέτρα του νέου μνημονίου για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα δουν μεγάλες μειώσεις του εισοδήματός τους από τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν.


Το φορολογικό πακέτο προβλέπει:

-Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και... 100% για τα εισοδήματα του 2016.

-Μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13% και ως αντίβαρο σε αυτό επιβολή συντελεστή 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς.

«Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πρωτοτυπήσει σε όλο τον κόσμο. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν τίθεται ΦΠΑ σε φορείς εκπαίδευσης. Να καταρρίψουμε τον μύθο ότι στην Ελλάδα στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά πλούσιων οικογενειών. Το 90% των μαθητών μας προέρχονται από μικρομεσαίες οικογένειες που θα κληθούν να επιβαρυνθούν με 1500 έως 2000 ευρώ επιπλέον. Αποτέλεσμα; Θα υπάρχουν τα λίγα ιδιωτικά που θα πηγαίνουν τα παιδιά των πολύ πλουσίων και τα άλλα παιδιά που με στερήσεις των γονιών πήγαιναν στα ιδιωτικά σχολεία να το στερηθούν» δήλωσε στο Star o Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων

-Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά

Όπως σχολιάζει ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, ήδη ελάχιστοι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν τον φόρο ολικά γιατί η έκπτωση είναι πολύ χαμηλή. «Αν καταργήσουν και την έκπτωση αυτή δε θα δίνεται κανένα απολύτως κίνητρο και θα επιλέγουν όλοι να μπουν στη διαδικασία των δόσεων και έτσι το κράτος θα χάνει μία μεγάλη άμεση εισπραξιμότητα» προσθέτει.

-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016 και επαναφορά της προκαταβολής φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014

-Άμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, με στόχο 2,65 δισ. Παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτ�� παρέμειναν για όλο το 2015 μη ηλεκτροδοτούμενα.

«Ο ΕΝΦΙΑ έχουμε πει επανειλημμένα ότι είναι ένας φόρος άδικος και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με παλιές αντικειμενικές αξίες και επειδή το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθεί είναι περίπου τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο ο ΕΝΦΙΑ θα κινείται στην ίδια λογική» δηλώνει και πάλι ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

-Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο

Στη ρύθμιση 100 δόσεων

-Αυξάνεται στο 5% (από 3%) το επιτόκιο για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Όσοι έχουν κάτω από 5.000 οφειλή θα συνεχίσουν να έχουν μηδενικό επιτόκιο εφόσον: ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του είναι αξίας έως 150.000 ευρώ και η βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματός του

- Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε 3 μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Παράλληλα οι δόσεις θα μειωθούν εφόσον ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις.